Home

Achtergrond 211 x bekeken

Franse akkerbouwers weer naar Champs Elysées

Parijs kan de borst weer eens nat maken: op 27 april rukken duizenden akkerbouwers met honderden trekkers op naar de Champs Elysées.

Ze krijgen van de regering geen steun en grijpen daarom naar het ouderwetse actiewapen: demonstreren. "De situatie waarin de landbouwers verkeren, wordt niet begrepen," klaagt de boerenkoepel FNSEA.

Franse akkerbouwers hebben een zware financiële klap opgelopen door de verschuiving van een groot deel van de landbouwsteun van de graansector naar de veehouderij, vooral naar de kleine schapen- en runderboeren.

De regering dacht dat wel te kunnen doen omdat akkerbouwers in Frankrijk voor redelijk welvarend doorgaan. Maar volgens de FNSEA kost de maatregel akkerbouwers 100 euro per hectare, iets wat ze zich zeker gezien de gedaalde graanprijzen niet kunnen veroorloven.

Landbouwminister Bruno Le Maire riep deze week het door president Sarkozy beloofde 'comité voor het volgen van de akkerbouw' voor het eerst bijeen. "Er moeten vlug concrete maatregelen komen om het verlies van 100 euro per hectare te compenseren," stelt de FNSEA.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.