Home

Achtergrond 191 x bekeken 1 reactie

Focus op China terecht

De Rabobank zoekt terecht groei in China.

Want op vrijwel elk denkbaar terrein zoekt China de leiderschapsrol en wie het succes van de kapitalistische Chinese maatschappijen van Singapore en Taiwan kent, twijfelt niet aan de slagingskans.

China is in recordtijd een grootmacht geworden in de vervaardiging van speelgoed, auto’s, kleding en PC’s en trok zonder non-gouvernementele organisaties (NGO’s) of IMF in enkele decennia honderden miljoenen mensen uit de armoede. Het land kent echter net als de vorige grote groeier uit Azië, Japan, één belangrijke zwakte: een schrijnend tekort aan landbouwareaal en een slechts beperkte voorraad olie en aardgas. En juist op dit terrein staat de Rabo ondanks haar beperkte omvang sterk.

China behuist 20 procent van de wereldbevolking maar heeft slechts 10 procent van het wereldwijde landbouwareaal en weinig ruimte voor uitbreiding. Het land streeft zelfvoorzienendheid na. Daarvoor is kapitaalintensieve productiviteitsverhoging nodig. Rabobank zal Chinese klanten kunnen verbinden met leveranciers in Latijns Amerika, waarmee China van een moeizame relatie heeft. Deze groei kan in het planmatig aangestuurde China niet alleen worden bewerkstelligd door aanwezigheid in Sjanghai en Hongkong. In China moet je dichtbij de politiek en ambtenarij zijn, stelt Rabobank terecht.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    .

    Zij kunnen gelijk hebben. Maar door deze stappen worden de leugens die zij vertellen alleen nog maar groter!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.