Home

Achtergrond 168 x bekeken

Familie mag lintje dode tegen borg houden

Na het overlijden van een door de koningin gedecoreerde, sturen de nabestaanden de versierselen die bij een decoratie horen in 80 procent van de gevallen terug naar de Kanselarij der Nederlandse Orden.

Als de familie het niet vanzelf doet, is een herinneringsbrief zes tot acht weken na het overlijden meestal voldoende. Want de uitgereikte lintjes blijven altijd eigendom van de Staat, al kan de familie wel een eeuwigdurende bruikleen afkopen, aldus een woordvoerster van het Kapittel voor de Civiele Orden.

Enkele honderden families kiezen jaarlijks voor de bruikleen, zegt zij. Daarvoor moeten zij een borgsom betalen, die varieert van 2093 euro voor het Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw tot 178 euro voor een Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Bruikleen kost voor de zogenoemde eremedailles in goud, zilver en brons enkele tientjes.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.