Home

Achtergrond 316 x bekeken 5 reacties

FAO: 4 procent broeikasgas veroorzaakt door zuivel

De wereldwijde melkveehouderij is verantwoordelijk voor ongeveer 4 procent van de uitstoot van broeikasgassen.

Dat blijkt uit een deelrapport over de zuivel van wereldvoedselorganisatie FAO.

Het zuivelrapport maakt deel uit van een aantal studies, dat eind dit jaar wordt afgerond. Ook de vleesveehouderij wordt nog tegen het licht gehouden. De FAO heeft eerder berekend dat de veehouderij verantwoordelijk is voor ongeveer 18 procent van de broeikasgasproductie.

Bij de berekening is alles meegeteld, ook de verwerking, het transport en de emissie die het gevolg is van de vleesproductie. Als alleen wordt gekeken naar de wereldwijde melkproductie, dan is het aandeel iets lager: ongeveer 2,7 procent.

De broeikasgasproductie per kilo melk is lager in industriële regio’s zoals Noord-Amerika en Europa. Maar dat betekent niet dat de intensievere melkveehouderij per definitie gunstiger is. In Europa en Noord-Amerika is bijvoorbeeld meer uitstoot van ammoniak en nitraat.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Enkele honderden jaren geleden leefden er in Noord-Amerika miljoenen Amerikaanse Bizons. Deze rundersoort is bijna systematisch uitgeroeid. De Europese bizons, ook Wisentgenoemd, leefden in kuddes van honderden dieren, die zich konden samenvoegen tot kuddes van wel duizenden dieren, waarin ze migraties hielden tussen hun favoriete voedselgebieden. Ook de Wisent is bijna uitgestorven. Hoofdreden: De Mens. Ik vind het verbijsterend dat "Geleerden" en de PvdD -als gevolg van hun aversie tegen alles wat met veehouders te maken heeft- er maar op blijven hameren dat Melkvee een van de hoofdveroorzakers zijn van de uitstoot van Broeikasgassen. Laten we eens eerlijk zijn en kijken naar de echte veroorzaker, en dat is toch echt de mens. Met al zijn industrieën, al zijn vervoersmiddelen, etc. 20 jaar geleden werd iedereen op stang gejaagd door de O-zonlaaghype, 40 jaar geleden was dat "De wereld vergaat"hype. Nu heeft men weer wat nieuws uitgevonden, Broeikasgaseffect. IJstijden en warme tijden komen en gaan. Dat kan zelfs de mens niet tegenhouden. Ondanks dat ze de "oorzaak" denken te hebben gevonden. Voor al die miljoenen, nee, miljarden bisons is o.a. het melkvee in de plaats gekomen. Weet u wat ik van dit deelrapport vind? Om het in koeientaal te houden, totale Bull-shit!

 • no-profile-image

  spotmelker

  Stel eerst de vraag waar komt de als broeikasgas betitelde C -verbinding die melkkoeien uitstoten vandaan? Uit het voer. Dit voer is een door de koolstofassimilatie geproduceerd produkt. Dus de koe stoot uit wat door het gras/maïs op de bedrijven vastgelegd is. De netto uitstoot is dus 0. Industrie en verkeer verstoken fossiele brandstoffen en leggen niks vast. Dat is het verschil. Waarom de FAO, Pv/dD en andere dubbele agendisten zichzelf belachelijk willen maken snap ik ook niet.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Er is een boel valse wetenschap met daarachter een politieke agenda. Het CDA loopt hier ook als een kip zonder kop achteraan, dat zie je wel aan de arrogante houding van Piet Jansen, de gedeputeerde van het CDA in Overijssel . als het om ammoniak gaat. Het CDA gaat echt klappen oplopen straks in juni bij de verkiezingen, dankzij het wanbeleid wat ze de laatste jaren gevoerd hebben voor de land en tuinbouw.

 • no-profile-image

  melkkoe

  Laten we eens een melkgevende koe vergelijken met een pvdD'er.... En kijken wat voor een bijdrage ze leveren aan volksgezondheid (Melk is en blijft een hoogwaardig product) en uitstoot van broeikasgas.....

 • no-profile-image

  gert

  Net zo,n rapport als over de gletsjers in het klimaatrapport in Kopenhagen, wie de onderzoekers of wetenschappers betaalt ,die bepaalt uiteindelijk ook de uitkomst van het rapport,het papier is gewillig.Wat is er nu gemakkelijker dan naar boeren te trappen ?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.