Home

Achtergrond 190 x bekeken

Euro onder druk door Griekse problemen

De waarde van de euro is ten opzichte van de Amerikaanse dollar, het Britse pond en de Russische roebel circa 1,5 procent gedaald.

De euro staat nu tegenover de dollar dichtbij het laagste niveau sinds een jaar, wat een behoorlijke stimulans kan zijn voor de export.
Nieuwe data over Griekse overheidscijfers beloven weinig goeds. Het tekort wordt nu een procentpunt hoger dan eerder ingeschat.

Het tekort bedraagt volgens het statistische bureau van de EU, Eurostat, 13,6 procent van het bruto binnenlands product.
Het werkelijke tekort kan nog een half procentpunt hoger liggen, aldus Eurosta. Ierland, dat ook de euro voert, staat er volgens Eurostat echter qua overheidsfinanciën slechter voor.

Het tekort bedraagt in Ierland 14,3 procent van het bruto binnenlands product. De Ierse schuldpositie is echter veel minder problematisch dan de Griekse, en de markt schat in dat Ierland meer economische groei kan realiseren in de komende jaren dan Griekenland.

Hoewel een lagere waarde voor de euro goed is voor de export, zien importeurs zich geconfronteerd met hogere kosten. Bovendien worden overzees graan en olie, beide verrekend in dollars, relatief duurder.

De Europese Centrale Bank heeft verklaard dat banken voorlopig ongelimiteerd leningen met een looptijd van een week tot een maand tegen gunstige rente blijft verlenen. Mede hierdoor is de Euribor, een graadmeter voor rentepercentages die banken elkaar berekenen, gedaald. De drie maanden Euribor staat nu op 0,644 procent.

Ondertussen neemt de druk op China toe de Yuan in waarde te doen stijgen. China exporteert veel naar Europa, Japan en de VS, maar blijft als markt voor onze producenten beperkt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.