Home

Achtergrond 167 x bekeken

EU en IMF praten vanaf woensdag met Athene

De Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) praten vanaf woensdag met Griekenland over eventuele noodleningen aan dat land.

De besprekingen zullen naar verwachting twee tot drie weken duren.

Een woordvoerder van de Europese Commissie heeft dat vandaag gezegd. Het beraad had eigenlijk maandag moeten beginnen, maar de problemen met het luchtverkeer leidden tot uitstel.

De EU-landen die de euro hanteren, hebben de noodlijdende Grieken een lening aangeboden van 30 miljard euro voor het eerste jaar. Het IMF wil daar nog eens 15 miljard bovenop doen. De eurolanden zijn bereid genoegen te nemen met een rente van zo'n 5 procent. Dat is ruim 2,5 procent minder dan Griekenland nu op de financiële markten kwijt is.

Het beraad tussen Europese Commissie, IMF en Griekse regering gaat over de voorwaarden waaraan Athene moet voldoen om voor de lening in aanmerking te komen. Het betreft vooral de maatregelen die de Grieken moeten nemen om hun financiële huishouding zo snel mogelijk weer gezond te maken.

Formeel hebben heeft Griekenland nog steeds niet om noodhulp gevraagd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.