Home

Achtergrond 192 x bekeken 4 reacties

EU-burger weet te weinig over biodiversiteit

Veel EU-burgers weten niet wat biodiversiteit (de verscheidenheid van levensvormen op aarde) betekent en waarom het verlies ervan door het uitsterven van plant- en diersoorten een probleem is.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de Europese Commissie vandaag heeft gepresenteerd. Slechts 38 procent van de Europeanen kent de betekenis van het woord en nog eens 28 procent heeft wel eens van biodiversiteit gehoord, maar weet niet wat er precies onder wordt verstaan. Wanneer wordt uitgelegd wat verlies aan biodiversiteit is, noemt 27 procent de vervuiling als grootste boosdoener, terwijl 26 procent denkt dat door de mens veroorzaakte rampen de belangrijkste reden zijn.

De Europese Commissie is een campagne begonnen om de kennis over biodiversiteit en het dreigende verlies ervan onder de aandacht te brengen. Eurocommissaris Janez Potocnik (Milieu) hoopt dat deze campagne ervoor zorgt dat mensen attenter worden voor de natuurlijke leefomgeving. "Biodiversiteit is de natuurlijke motor van onze toekomst en we moeten leren er zorgvuldig mee om te gaan.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  agro

  Is het niet zo dat de vervuiler betaald?

 • no-profile-image

  Marja

  De overheid heeft de biodiversiteit teruggebracht tot bijna alleen nog de producten waarvoor Monsanto en consorten patenten hebben verworven. Nu krijgen de burgers de schuld van dit inmens grote wanbeleid waarvan de omvang ervan, het debacle, zal worden gepresenteerd aan onze kinderen. Ze hebben wél lef om de schuld bij de burgers te leggen. Ja wij hebben de dwazen CDA, PVV,SGP, natuurlijk zelf gekozen. Maar helaas hebben we geen enkele echte invloed.

  Hoe houden we bijv. de fabrieksgetech aardappel tegen met een ingeknutselde resistentie tegen antibiotica ? Wel de antibiotica in de veestal terugdringen en het via de landbouw, de fabriekspieper weer invoeren.

  Dwazen aan de top.

 • no-profile-image

  Leen

  Burger moet ook maar niet alles weten. In z.g.n. natuurgebieden staan planten die omgerekend per stuk enkele tonnen kosten. Hadden ze beter in een kas kunnen planten. Kun je beter beschermen en veeeel goedkoper.

 • no-profile-image

  Han

  Hoe moeten burgers iets weten en begrijpen van biodiversiteit als het vak biologie tot een keuze c.q. pret vak is geworden op veel scholen. Zelfs voor veel Middelbare en Hogere agrarische opleidingen is de specialisatie zover doorgedrongen, dat bij veel boeren de samenhang tussen verschillende gewassen onderling en veehouderij en grond (voedergewassen) ver te zoeken is. We hebben te lang geleefd in de waan >de industrie< of >de wetenschap< lost de problemen wel op. Nee dus de antibiotica is het eerste signaal dat het anders moet, meer terug naar de natuur die zelf een deel van de problemen kan oplossen als wij de omstandigheden maar scheppen. Ik bedoel bv. wisselbouw, dieren die een beetje weerstand mogen opbouwen tegen ziektes alvorens we de spuit ter hand nemen etc. Dit laatste geldt ook voor de mensen. Hier is volgens mij nog geld te verdienen voor boeren en burgers.

Of registreer je om te kunnen reageren.