Home

Achtergrond 209 x bekeken

EU-begroting zet in op herstel en werk

De Europese Unie wil met haar begroting voor 2011 blijven inzetten op economisch herstel en het scheppen van banen.

Van de totaal 142,6 miljard euro die de Europese instellingen volgend jaar uitgeven, is 64,4 miljard bedoeld voor maatregelen om de economie aan te jagen. Dat is 3,4 procent meer dan in 2010.

Europees Commissaris Janusz Lewandowski (Begroting) heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Vooral het bestrijden van de werkloosheid onder jongeren noemde hij als een prioriteit. "Meer dan 20 procent van de jongeren zit zonder baan'', aldus de eurocommissaris. "Dit is een onhoudbare situatie.'' De EU stelt extra geld beschikbaar voor onderwijs en uitwisselingsprogramma's.

De grootste bedragen op de EU-begroting blijven bestemd voor landbouw en de fondsen voor minder ontwikkelde regio's. Daarnaast wordt er meer geld uitgetrokken voor onder meer veiligheid en ontwikkelingssamenwerking.

Ook voor administratieve uitgaven is meer geld in de begroting opgenomen. De Europese Commissie houdt rekening met hogere uitgaven voor salarissen van EU-ambtenaren, al willen de EU-lidstaten hun loonstijging beperken. Hierover loopt nog een zaak bij het EU-hof van Justitie.

Het Europarlement en de lidstaten moeten de EU-begroting nog goedkeuren. Voor dit jaar bedraagt de EU-begroting 139 miljard euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.