Home

Achtergrond 1257 x bekeken

Drukke tijden in boomkwekerij

Medewerker Ruth van Ledden van Batouwe boomkwekerijen bindt een steunstokje voor een jonge boom aan een geleidedraad.

"Deze bomen zijn nog heel jong. We binden ze vast om te voorkomen dat de jonge bomen omvallen", zegt Henk Huibers van Batouwe. De jonge geënte bomen worden in potten geteeld. "Het is uitgangsmateriaal voor de laanboomkwekers. Dit najaar gaan de jonge bomen naar een boomkweker, waar ze vervolgens verder worden opgekweekt in de volle grond." In totaal teelt Batouwe dit jaar 50.000 bomen en 2 miljoen stekjes van heesters op. Foto Vidiphoto

Akkerbouwer Mark Grubben maakt het land zaaiklaar voor de uien. De grond viel prima, aldus de akkerbouwer uit Swifterbant. Akkerbouwers in Flevoland hadden deze week weinig last van de regen en konden, als de grond dat toeliet, bieten en uien zaaien. Grubben heeft maandag bieten gezaaid. Daarna volgden de uien. Inmiddels heeft hij 15 hectare uien gezaaid. In totaal teelt hij 25 hectare uien, net zoveel als voorgaande jaren. "Na de Pasen gaan we verder", aldus Grubben. Foto Axipress

Medewerkers van een Duitse hopteler bevestigen nieuwe leidraden voor de hopteelt in het Beierse Offenstetten. In de Zuid-Duitse deelstaat Beieren zijn veruit de meeste percelen in Europa te vinden voor de traditionele hopproductie. De metershoge palen in het veld kenmerken de teelt van deze grondstof voor de bierproductie. Duitsland is met een areaal van zo’n 19.000 hectare veruit de grootste producent ter wereld van hop. In 2008 groeide er binnen de Europese Unie op zo’n 32.000 hectare hop. Tsjechië (ruim 5.500 hectare) en Polen (zo’n 2.400 hectare) zijn binnen de EU na Duitsland grote hopproducenten. Zo’n 60 procent van de hop die voor bierproductie wordt geteeld, wordt in de EU verbouwd. De EU is in toenemende mate netto-exporteur van dit product. De belangrijkste afnemers zijn Rusland, Verenigde Staten en Japan. Volgens de Europese Commissie telde de EU in 2008 in totaal 3.382 hoptelers. In Nederland wordt slechts op enkele percelen in het Zuiden hop geteeld, onder meer vlak bij de brouwerij in het Limburgse Gulpen. Foto ANP

De broers Jan en Arjan (foto) Klopman uit Grubbenvorst houden zaterdag een open dag op hun moderne vleeskalverbedrijf. Het bedrijf onderscheidt zich op verschillende punten. De 1.168 kalveren hebben 10 procent meer ruimte dan wettelijk noodzakelijk. De stal wordt verwarmd met een houtsnipperverbrandingsinstallatie. De nieuwe stal wordt met behulp van erfbeplanting optimaal ingepast in het landschap. De gebroeders Klopman gaan het staldak beleggen met 700 vierkante meter zonnepanelen. Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.