Home

Achtergrond 188 x bekeken

Droogte en korst verstoren opkomst van suikerbieten

De droge omstandigheden zorgen op sommige bietenpercelen voor opkomstproblemen, meldt bieteninstituut IRS.

Dit geldt vooral op percelen die eind maart zijn gezaaid. Hierop is in sommige gevallen een korst ontstaan waar jonge kiemplantjes moeilijk doorheen kunnen komen.

Als de kiempjes nog niet al te ver zijn ontwikkeld, is het mechanisch breken van de korst een optie. Dit is niet geheel zonder risico, omdat de kiemplantjes gemakkelijk beschadigen.

Korstbreken kan op verschillende manieren. Het IRS raadt volvelds rollen, bijvoorbeeld met cambridgerollen of gladde rollen, af. Beregenen kan de korst wat verzachten, mits het met een fijne druppel gebeurt om verslemping van de grond te voorkomen. Dit moet worden herhaald tot de meeste planten bovenstaan.

Bij de droge weersomstandigheden van de laatste twee weken droogt het zaaibed snel uit. Als het zaad onvoldoende contact heeft met de vochtige ondergrond kan een deel ervan droog komen te liggen. Beregenen kan uitdroging voorkomen en zaad laten kiemen. Meestal is twee keer beregenen noodzakelijk. Bergenen kost 150 tot 200 euro per hectare. Overzaaien is niet snel rendabel, voegt het IRS nog toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.