Home

Achtergrond 216 x bekeken

DOC voegt bescheiden resultaat toe aan reserve

Coöperatie DOC Kaas voegt over het boekjaar 2009 een bedrag van 659.000 euro toe aan de reserve.

Dit is ruim 12 miljoen meer dan over 2008. Toen werd bijna 12 miljoen euro aan de reserves onttrokken.

Het jaar 2009 was een lastig jaar voor DOC en haar leden en leveranciers, hoewel minder lastig dan het jaar ervoor. DOC had veel last van de lage kaasprijzen, hoewel vanaf de zomer herstel optrad. Ze ontving 51 miljoen euro minder voor de kaas dan in 2008. Toen bracht dit product 307 miljoen euro op, in 2009 bracht het ruim 256 miljoen euro op, maar de afschrijvingen op de voorraden waren vorig jaar wel veel minder dan in 2008. Ook de verkoop van melk en room bracht DOC vorig jaar minder in het laatje (25 tegenover 36 miljoen euro). Wei en weiproducten brachten enkele miljoenen meer op. Daarmee werd vorig jaar bijna 17 miljoen euro verdiend, tegenover 15 miljoen in 2008.

Dankzij het marktherstel vanaf de zomer kon DOC het eigen vermogen weer goed aanvullen. Dit steeg met ruim 4 procentpunt van 33,5 naar 38 procent. Door de mindere opbrengsten kon DOC ook minder melkgeld betalen. Ze gaf bijna 63 miljoen euro minder uit voor leden melk en bijgekochte melk. Opvallend is dat DOC over het voorbije jaar wel een ruim 4 miljoen euro hogere nabetaling uitkeert: ruim 13 in plaats van 9 miljoen euro.

De deelnemingen van DOC in met name DV Nutrition (49 procent belang) en Cheese Partners (42 procent) brachten vorig jaar ook minder resultaat op (3,9 in plaats van 6 miljoen), maar rendeerden nog steeds goed. De lage melkprijs kostte DOC vorig jaar per saldo veertig leveranciers. Hun aantal daalde van 1.172 naar 1.132. Opvallend was dat het aantal leden met 17 stuks steeg naar 1.094, terwijl het aantal losse leveranciers daalde van 95 naar 38. Het salaris van de raad van beheer ging van 151.000 naar 170.000 euro.

Een vergelijking met de beloning met de top van FrieslandCampina blijkt lastig. Daar zijn door de fusie veel eenmalige uitkeringen verricht. Directie en commissarissen kosten daar jaarlijks ongeveer 7 miljoen euro.

Over de verwachtingen voor 2010 doet directeur Jannes Oosterveld geen uitspraken. DOC heeft vorig jaar de productie flexibeler gemaakt, zodat makkelijker tussen folie en natuurkaas kan worden geschakeld. Verder werkt ze aan een plan meer melk te verwaarden tot andere producten via een melkpool.

Of registreer je om te kunnen reageren.