Home

Achtergrond 205 x bekeken

Commissie: eind aan fiscale voordelen voor landbouw

De zogeheten landbouwvrijstelling in de inkomstenbelasting kan komen te vervallen. Ook het lage tarief voor rode diesel kan worden afgeschaft.

Dat concludeert de studiecommissie die zich boog over een herziening van het belastingstelsel. De commissie, onder leiding van hoogleraar belastingrecht Stef van Weeghel, heeft haar bevindingen vandaan overhandigd aan minister Jan Kees de Jager.

De commissie vindt dat bedrijven nu relatief veel belastingvoordelen genieten. Naast de landbouwvrijstelling kan ook de zelfstandigenaftrek verdwijnen. De commissie stelt een alternatieve winstbelasting voor.

Met de landbouwvrijstelling is dit jaar 285 miljoen euro gemoeid. Afschaffing van het voordeel voor rode diesel levert naar schatting zeker 130 miljoen euro op.

Invoering van een vleestaks vindt de commissie niet zinvol: het draagt weinig bij aan een beter milieu en de uitvoeringskosten zijn hoog. Wel adviseert ze het lage btw-tarief in zijn geheel af te schaffen. De effecten van afschaffing van het lagere energietarief voor de glastuinbouw moeten nog nader worden onderzocht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.