Home

Achtergrond 238 x bekeken

'Circa 30 procent bedrijven stopt'

De komende jaren zal zo'n 30 tot 35 procent van de bedrijven met varkens stoppen met de varkenshouderij.

Dat zeggen verschillende bronnen uit de varkenssector die de afgelopen weken betrokken waren bij het opstellen van bedrijfsontwikkelplannen voor de sector.

Intensieve veehouderijbedrijven moesten voor 1 april in een bedrijfsontwikkelplan (BOP) aangeven hoe ze aan de regels voor ammoniakuitstoot denken te gaan voldoen.

DLV-intensief heeft voor de BOP's vooral te maken gehad met de grotere blijvende bedrijven. DLV had wat minder te maken met de bedrijven die van plan zijn te stoppen. Toch durft directeur Paul Bens wel de stelling aan dat er rond de 30 procent van de bedrijven zal stoppen met de varkenshouderij.

Woordvoerders van de ontwikkel- en adviesafdeling van ForFarmers in Lochem en Rijnvallei in Wageningen verwachten dat het percentage stoppende varkenshouders nog wel eens hoger uit kan vallen. "Er hangt veel af van wat er nu uiteindelijk gaat gebeuren op het gebied van de spleetbreedtes van de roosters." De verlenging van de termijn voor uitloop voor stoppende bedrijven tot 2020 biedt wel wat soelaas.

Frank Steenbreker van Abab zit wat lager met zijn schatting van 20 tot 25 procent. "Wij zijn vooral betrokken bij de financiële uitwerking van de plannen bij toekomstgerichte bedrijven. Zo’n 60 procent van die bedrijven zijn IPPC-waardig en hoeven geen plan in te dienen. Van de overige bedrijven die een BOP moesten maken schat ik in dat de helft wel eens zou kunnen stoppen."

LTO heeft geen landelijk beeld, maar Annechien ten Have wijst op de emoties die achter een beslissing schuil kunnen gaan. "Dat wordt maar al te vaak vergeten."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.