Home

Achtergrond 293 x bekeken 5 reacties

ChristenUnie: meer geld ontwikkelingshulp

Nederland moet de komende jaren meer uitgeven aan ontwikkelingshulp. Maar dat geld moet dan wel naar minder landen. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie dat de partij dinsdag presenteert.

De ChristenUnie wil dat het geld dat Nederland in de hulp steekt groeit naar 1 procent van het bruto nationaal product, zei Kamerlid Joël Voordewind zaterdag. Nu ligt dit op 0,8 procent. Het aantal partnerlanden moet wel terug van 38 naar vijftien. In die landen zal Nederland de leidende natie kunnen worden, vergelijkbaar met de manier waarop ons land dat nu is in de Afghaanse provincie Uruzgan.

Een van de voorstellen voor bezuinigingen die donderdag het licht zagen, gaat juist uit van een terugval van 20 procent van het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Dit betekent dat Nederland onder de internationale norm van 0,7 procent uit zou komen. Maar volgens Voordewind moet er juist in tijden van crisis meer geld naar arme landen omdat deze de gevolgen dubbel en dwars merken.

De inkomsten uit grondstoffen dalen en de hulp van rijke landen loopt ook terug. "Ontwikkelingshulp op peil houden is een kwestie van beschaving'', vindt Voordewind. ''Ook als het economisch bij ons even tegen zit.''

Nederland zou zich in de vijftien partnerlanden die overblijven moeten richten op vier gebieden waarin ons land een meerwaarde kan hebben, zegt Voordewind. Dat zijn watermanagement, landbouw, milieu en bestrijding van corruptie en versterking van het justitieel apparaat. Bij partnerlanden denkt Voordewind aan niet al te grote landen in Afrika, maar ook aan Indonesië, vanwege de historische banden en de problemen die het land heeft met water. Het laatste geldt ook voor een land als Bangladesh.

De ChristenUnie wil aan corruptiebestrijding doen, maar het geld mag niet naar landen waar vrij zeker is dat het in verkeerde handen terechtkomt. Nederlandse begrotingssteun zou naar redelijk stabiele landen moeten gaan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bezorgde kiezer

  Andre is het spoor bijster. Ben een kiezer die ze in het begin mede op basis van hun chr achtergrond in het zadel geholpen heeft... nu is het een groenlinkse club met een evangelisch sausje. Als je Arie Slob daar een mail over stuurt...krijg je geen antwoord.
  Ze zijn er niet meer voor de christelijk agrarische achterban, dat moge duidelijk zijn.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Zo is dat Geen Boer. Bij de CU leven ze duidelijk nog in de irrationele wereld van missie en zieltjeswinnen. De realiteit is dat we miljarden guldens en later euro's aan grote graaiende potentaten in derde wereldlanden hebben gegeven zonder dat daar iets nuttigs mee gedaan is. Alleen maar aldoor meer monden die gevoedt moeten worden. Want hoe meer voedselhulp, des te hoger het geboortecijfer. Dus geen eurocent of rijstekorrel meer in die bodemloze put smijten. En ook dat idiote gezinsministerie opheffen. Liefst vandaag nog.

 • no-profile-image

  Gerard Bultman

  Een hele goeie zaak. we zijn niet op de wereld om alleen maar aan ons zelf te denken. Als we dat eens minder deden zou het ook beter met onszelf gaan. Klinkt tegenstrijdig maar is het niet!
  Bijvoorbeeld: als we als boeren onze collega's wat meer gunden en niet elkaar afkafferen als we het beter menen te weten dan kunnen we ook meer een front vormen naar de grote boze buitenwereld.
  Zo is het ook als je meer voor medemens overhebt en niet alleen maar naar je eigen rekening kijkt.
  En wat dat gezin betreft: heel goed als daar meer oog voor komt. Let maar op, komende jaren komen er heel wat kinderen met ontiegelijk veel problemen waar de meeste van te voorkomen waren geweest als pa of moe af en toe gewoon thuis waren geweest en dan tiojd hadden gehad om wat anders te doen met hun kinderen waardoor deze niet de hele tijd achter de computer hadden gezeten met alle gevolgen van dien.

 • no-profile-image

  Han

  CU gaat dus aan corruptie bestrijdng doen in landen zonder >corruptie<. Succes verzekert!!. Meer geld omdat we de gronstoffen de afgelopen jaren hebben "gestolen in naam van ???" . Weer het afkopen van de vorige generatie socialisten. Werkt niet is gebleken de afgelopen 50 jaar. Doel van ondersteuning landbouw, lokale voedsel voorziening of bio brandstoffen en andere leuke dingen voor het rijke westen produceren??? Hier heeft de CU geen duidelijk antwoord op hadden ze dit wel dan was dit bij krant lezend Nederland wel bekend uit afgelopen Kamer debatten. Als alles vplgens de CU wensen verlopen betaald de >rijke te hardrijdende autofreack< deze extra ontwikkelingsgelden via de boete die voor hem toren hoog moet zijn, beboeten volgens IVB. Als u het nu nog begrijpt moet u zich direct aanmelden bij de TV om de bevolking uit te leggen wat de CU precies bedoelt en voor ogen heeft met deze buiten wereldse voorstellen.

 • no-profile-image

  geen boer

  man man man, dit partijtje begon sympathiek maar heeft er, nu de balans opgemaakt kan worden, echt he-le-maal niks van gebakken. Sjongejonge wat een wereldvreemde, naieve potverteerders. Gewogen en veel te licht bevonden, gauw terug naar de marge van het politieke spelletje jongens en meisjes! En dat 'ministerie voor gezinszaken' wat zo belangrijk was (iemand er iets van gehoord de laatste tijd?) gauw opdoeken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.