Home

Achtergrond 244 x bekeken

Chaos luchtverkeer door aswolk neemt toe

In grote delen van Europa is het luchtverkeer vandaag voor de tweede dag op rij flink verstoord door de aswolk uit IJsland.

Ook landen in het oosten en midden van Europa besloten hun luchtruim te sluiten wegens verdere verspreiding van de asdeeltjes, waaronder Letland en Oostenrijk.

Ook zaterdag zullen de problemen aanhouden. De luchtvaartmaatschappijen lopen volgens brancheorganisatie IATA 200 miljoen dollar per dag (bijna 150 miljoen euro) mis als gevolg van vluchten die niet kunnen worden uitgevoerd.

Maar er was ook enig goed nieuws: doordat de aswolk zuidwaarts drijft, konden luchtruimen in het uiterste noorden en noordwesten van Europa weer worden opengesteld. Dit was onder andere het geval in het noorden van Zweden en Noorwegen en in Ierland.

Vandaag werden maar liefst zo'n 17.000 vluchten in Europa geschrapt, tegen 'slechts' achtduizend donderdag. Rond de 12.000 konden doorgaan. Van de trans-Atlantische vluchten arriveerde vrijdagochtend ongeveer een derde van het normale aantal. Opnieuw strandden honderdduizenden reizigers.

Sommige gestrande passagiers kozen ervoor om met de trein te gaan. Eurostar liet weten dat de treinen tussen Londen, Brussel en Parijs volledig volgeboekt waren. Anderen deinsden niet terug voor de kosten van een flinke taxirit, zoals de Britse komiek John Cleese, die zich voor 3800 euro van Oslo naar Brussel liet rijden.

Ondanks de aanhoudende problemen besloten de Poolse autoriteiten de bijzetting zondag van hun door een vliegramp omgekomen president Lech Kaczynski en zijn echtgenote Maria toch niet uit te stellen. Eerder verklaarden ze dat te overwegen. Het presidentiële paar wordt bijgezet in een kathedraal in de zuidelijke stad Krakau. De luchthaven daar werd vrijdag voor het meeste vliegverkeer gesloten. Veel buitenlandse leiders willen de ceremonie bijwonen. Of dat mogelijk is, moet nog blijken.

De kracht van de vulkaanuitbarstingen onder de Eyjafjallajökull-gletsjer in IJsland nam vrijdag af, waardoor de stofwolken niet hoger kwamen dan 6 kilometer in plaats van 11 kilometer een dag eerder. Ook stootte de vulkaan minder gevaarlijke stoffen uit: de wolk bestaat bijna alleen nog uit water en stukjes steen, en minder uit asdeeltjes. Toch hoeft dat niet te betekenen dat er snel een einde aan de eruptie komt.

Het grootste deel van de achthonderd mensen in IJsland die waren geëvacueerd uit woningen in de buurt van de vulkaan wegens overstromingsgevaar, zijn weer thuis. Gesmolten gletsjerijs met brokken ijs ter grootte van kleine huizen stroomde met grote vaart het gebergte af. Maar dammen konden het wassende water keren. De teruggekeerde inwoners kregen het advies maskers en brillen te dragen ter bescherming tegen de as.

In IJsland barstte op 20 maart ook al een vulkaan uit, maar die eruptie was een stuk minder krachtig dan deze. IJsland ligt op de Mid-Atlantische Rug: een grotendeels in de Atlantische Oceaan liggende bergketen. Deze langste bergketen ter wereld ligt links van Europa en kronkelt zuidwaarts tussen Latijns-Amerika en Afrika.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.