Home

Achtergrond 507 x bekeken 10 reacties

Cees Veerman hekelt visie CDA op landbouw

Het CDA-verkiezingsprogramma is wat betreft de landbouw vlak en zonder visie.

Dat zei oud-minister van landbouw en partij-prominent Cees Veerman gisteren tijdens een bijeenkomst over de varkenshouderij die een serie Brabantse Rabobanken organiseerde. "Het CDA is normaliter een partij waarvan je zou denken: die konden het nog wel eens een beetje goed met ons voor hebben. Maar ik word eerlijk gezegd niet erg warm van wat in het CDA-programma staat", aldus Veerman tegenover een kleine 300 varkenshouders en bankiers in het Willem II stadion.

"Het CDA kiest voor een beperking van de grootschalige intensieve veehouderij die slechts op kostenconcurrentie is gericht", leest Veerman voor uit het programma. "Daarentegen wordt wel ruimte geboden aan het op kwaliteitsproductie gerichte familiebedrijf." Na een flinke zucht: "ik heb het met enige verbijstering gelezen. Ik spreek er vrij over omdat ik niet geraadpleegd ben, waarom is niet met mensen uit de sector, met kennis van zaken, gesproken?" Volgens Veerman is kwaliteit niet altijd te vatten in omvang.

Geen kandidaat voor premierschap

"Als je duurzaamheid in technische aspecten vat, zoals stank of geluid: wel, dat soort zaken kan vaak beter in grotere eenheden worden opgelost." Veerman zegt geen kandidaat te zijn voor het premierschap of een ministerpost. "Over het premierschap: er is geen vacature, dus er is ook geen sollicitant. Zo zit dat." Dan, grappend. "En dan maar afwachten, en dan maar afwachten." Na afloop zou Veerman eraan toevoegen dat zijn rol in de partij niet moet worden overschat. "Ik ben voorzitter van de wetenschappelijke raad en die staat los van het politieke spel."

Veerman voegt eraan toe niets uit te sluiten. "Ik kom van de Zuid-Hollandse eilanden, van de klei. We zijn daar gewend elkaar de waarheid te zeggen. In de politiek is dat niet altijd handig. Tegelijk worden we opgevoed met plichtsbesef."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Inderdaad.men geeft aan tegen megabedrijven te zijn MAAR familie bedrijven moeten wel door kunnen groeien........ha ha vast door een katholieke CDA er bedacht...

 • no-profile-image

  henk

  Niets gezegd over Natuurmonumenten ?

 • no-profile-image

  knor

  De ex- ministers hebben altijd zinnige dingen te vertellen als ze uit hun ambt ontslagen zijn.
  Ministers zijn net als wethouders symbolische figuren die figureren als gezicht naar de buitenwereld.
  De werkelijke macht ligt bij de ambtenaren

 • no-profile-image

  Schoppen

  Gert DR doet zelf duidelijk meer dan dit forum vullen. Daar gaan we vast nog veel van zien.

 • no-profile-image

  dierenvriend

  Verburg is een boerendochter ,maar dat wil nog niet zeggen dat ze verstand heeft van het boerderij leven in de praktijk ,op papier is alles heel anders en veel eenvoudiger .

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het wordt steeds belangrijker om op goede landbouwkandidaten te stemmen. Bij het CDA is Jaco Geurts (nummer 39)daar er éen van. iemand die als raadslid al heeft laten zien duidelijk voor de landbouw te zijn.

 • no-profile-image

  gert

  Wat heeft Annie Schreijer voor de boeren gedaan ? buiten de Tweede Kamer een groot woord,maar in de Kamer was ze meestal koest en hobbelde achter Verburg en Balkenende aan

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Tja, voor een zaal vol varkenshouders houd je gewoon zo'n praatje. Als de zaal gevuld was geweest met SNM dan was het verhaal anders geweest. Onze Cees is op z'n zachtst gezegd nogal plooibaar.

 • no-profile-image

  miltie

  veerman stelde voor ijselmeer dijken 1,35 m te verhogen loopt achter milieau mafia aan en is zelfs voor zitter van natuurmonumenten;;waterschappen liet hij ook ongmoeid toen winter en zomer peil werd afgaschaft ;;liet wel poelen [[klimaat voor ziekte dragen de insecten teek ;;bleutong ;;Q koort etc }}maken voor wateropvang;;voor zogenaamd wateroverlast;winter peil ;;als het smelt waterkomr;natuurlijk opvang in de polders;;en fris schoon water ;ook tegen verzilting eventueel

 • no-profile-image

  Han

  @Melkveehouder en Gert. Denk aan de partij disipline. Deze is sterker dan de kennis over het betreffende onderwerp. Een kamerlid denkt nooit wat hij / zij zegt of zegt nooit wat hij / zij denkt >mag niet< de partij is baas en anders is het in pakken en weg wezen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.