Home

Achtergrond 163 x bekeken

Cameron winnaar laatste tv-debat

Het derde en laatste verkiezingsdebat tussen de partijleiders in Groot-Brittannië is gewonnen door de voorman van de Conservatieven, David Cameron. Dat blijkt uit peilingen direct na afloop van het televisieoptreden. Premier Gordon Brown van Labour deed het volgens de kijkers het slechtst.

In een gemiddelde van vijf peilingen bleef Cameron Brown met 10 procentpunten voor. Nick Clegg van de Liberaal-Democraten, die het in de eerste twee debatten goed had gedaan, eindigde dit keer net achter Cameron.

Het debat in Birmingham werd beschouwd als een laatste kans voor Brown om zijn achterstand in de peilingen, in de aanloop naar de stembusgang op 6 mei, weg te werken. De premier wist het centrale debatthema, de economie, in het begin nog handig te koppelen aan een enorme blunder die hij woensdag beging, toen hij een bejaarde Labourstemmer achter haar rug om schoffeerde.

Brown zei dat hij ,,niet altijd alles even goed doet, zoals u gisteren zag'', maar benadrukte daarna meteen dat de economie alleen bij iemand met zijn ervaring in goede handen is. Hij noemde een keuze voor Clegg of Cameron ,,riskant'', omdat ze ,,niet klaar zijn om te regeren''.

Cameron ging in de aanval door te spreken over de ,,totale puinhoop'' die Labour van de economie zou hebben gemaakt. De premier weer erop dat zijn regering de economie tijdens de recente financiële en economische heeft gered met steunmaatregelen, en dat de economie die steun voorlopig nodig blijft houden. Brown hekelde de financiële politiek van de Conservatieven, die volgens hem een herhaling van de crisis tot gevolg kan hebben.

Cameron sprak daarentegen van een ,,duidelijke breuk'' en een ,,frisse start'' na dertien jaar Labour aan de macht. Er moet volgens hem meer worden gedaan om de economie weer op gang te krijgen, via het bedrijfsleven en niet via de overheid, zoals Labour doorgaans probeert.

Over de bezuinigingen die in de volgende regeerperiode noodzakelijk zijn om het enorme begrotingstekort terug te dringen, lieten de partijleiders zich opnieuw nauwelijks uit, waarschijnlijk om bepaalde groepen kiezers niet af te schrikken. Het begrotingstekort is omgerekend 188 miljard euro, maar in welke uitgaven ze willen snijden bleef onduidelijk.

Een ander netelig onderwerp, de immigratie, kwam ook nog aan de orde. Daarbij werd Clegg, die in het debat in de schaduw van Cameron en Brown stond, onder vuur genomen door zijn tegenstanders. Die verweten hem dat de Liberaal-Democraten een amnestie voor 600.000 illegale immigranten willen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.