Home

Achtergrond 189 x bekeken

Britse karteldienst verlaagt boete voor melkafspraken

De Britse karteldienst Office of Fair Trading heeft de boetes voor zeven zuivel- en winkelbedrijven wegens afspraken op de zuivelmarkt flink verlaagd.

Volgens de OFT is er bij nader inzien niet voldoende bewijs over samenzweringen rond verse melk in 2002 en goedkope boter in 2003. Op grond daarvan is het eerder overeengekomen totale bedrag aan boetes verlaagd van 115 naar ruim 80 miljoen euro. Bovendien zijn de beschuldigingen aan het adres van supermarkt Tesco ingetrokken.

De OFT beschuldigde twee jaar geleden negen bedrijven van prijs- en andere afspraken rond verse melk, kaas en goedkope boter. Die beschuldigingen hadden betrekking op de jaren 2002 en 2003. Niet elk bedrijf was bij alle producten en/of bij beide jaren betrokken. Volgens de Britse zuivelwereld waren de voornaamste partijen op de markt juist overeen gekomen om de prijzen te verhogen om de ook toen al noodlijdende melkveehouders te steunen.

De tenlastelegging werd direct al bestreden door de supermarkten Morrisons en Tesco. De aanklacht tegen Morrisons werd kort na de eerste publicaties ingetrokken en nu gaat uiteindelijk ook Tesco vrijuit. De andere supermarkten en de zuivelbedrijven Dairy Crest, Arla, Lactalis-McLleland, Robert Wiseman en de Cheese Company (voorheen Glanbia) accepteerden de beschuldigingen in principe wel en kwamen met de OFT een boete overeen. Omdat een deel van de aantijgingen nu van de baan is, worden ook die boetes deels teruggedraaid ‘mits de bedrijven verder blijven meewerken aan het OFT-onderzoek’.

Of registreer je om te kunnen reageren.