Home

Achtergrond 272 x bekeken

Brameco Zon keert 7 euro per ton uit

Coöperatie Brameco Zon in Eindhoven keert een bedrag van 7 euro per ton afgenomen mengvoer uit over 2009.

In voorgaande jaren was het bedrag nooit groter dan 4 euro per ton. Dat heeft Brameco Zon bekendgemaakt. De jaarrekening van de coöperatie wordt pas op 27 mei vastgesteld. Maar de resultaten over het afgelopen boekjaar zien er zo goed uit dat directie en bestuur van de coöperatie nu alvast hebben besloten het geld uit te keren aan de afnemers, meldt directeur Pouwel Brouwer van Brameco Zon.

Volgens de directeur is de uitkering het gevolg van een prima bedrijfsresultaat. Ook een eenmalige batenpost van 1,2 miljoen euro door de verkoop van een terrein in Diessen, heeft ervoor gezorgd dat de uitkering zo uitpakt. Het resultaat is verder zo goed uitgevallen doordat Brameco Zon er in slaagde goede posities in te nemen bij de inkoop van grondstoffen.

Exacte exploitatiecijfers wil het bedrijf nog niet geven omdat de jaarrekening nog niet is goedgekeurd. Wel wil Brouwer kwijt dat de omzet in geld vorig jaar iets kleiner was dan over 2008. Het afzetvolume was vrijwel gelijk aan dat van 2008. Brouwer is daar zeer tevreden over, omdat landelijk de voerproductie terugloopt. Brameco Zon heeft daar zelf ook mee te maken gehad.

Het bedrijf zag de productie voor derden teruglopen, maar slaagde erin dit productieverlies te compenseren door nieuwe klanten te winnen. Vooral in de pluimvee- en in de melkveesector wist het bedrijf nieuwe klanten te winnen. Brameco Zon investeert dit jaar in een nieuwe bedrijfsloods (1,5 tot 2 miljoen euro in Eindhoven en in nieuwe trucks en opleggers (ongeveer 500.000 euro). Deze investeringen worden volledig uit eigen middelen gedaan.

Dit lopende jaar stijgen de grondstofprijzen licht. Voor later in dit jaar verwacht de Brameco-directeur echter toch wel weer dalende prijzen. "De wereldvoorraden granen zijn nog vrij ruim."

Of registreer je om te kunnen reageren.