Home

Achtergrond 235 x bekeken 16 reacties

Brabantse veehouders dienen nog snel bouwaanvragen in

Vele tientallen Brabantse veebedrijven hebben in maart nog snel een bouwaanvraag ingediend, net voordat Provinciale Staten besloten de omvang van bedrijven per direct te beperken.

De provincie Noord-Brabant maakt een uitzondering voor zogenoemde lopende zaken, ofwel bedrijven die rechten hebben opgebouwd op basis van bijvoorbeeld mondelinge afspraken of reeds gemaakte kosten.
In de dagen voor het provinciebesluit van 19 maart kwamen bij Brabantse gemeenten nog tenminste 79 bouwaanvragen van veehouders binnen, blijkt uit een inventarisatie door het ANP. Dat zijn er bijna net zoveel als in de anderhalve maand ervoor, toen de veertig gemeenten die reageerden samen 92 aanvragen ontvingen.

De kleine agrarische gemeente Sint-Anthonis kreeg in de laatste twee dagen voor het besluit zes compleet nieuwe aanvragen binnen zonder tekeningen en met nauwelijks documentatie. Vergunningconsulent Ans van der Burgt kan niet anders dan concluderen dat de boeren de bui zagen hangen en hun laatste kans hebben gegrepen.

De Brabantse CDA-gedeputeerde Ruud van Heugten is verrast door berichten die hij ontvangt over een hausse van bouwaanvragen bij gemeenten. Op basis van navraag verwacht hij overigens dat veel opportunistisch ingediende aanvragen kansloos zijn. De vergunningconsulent van Sint-Anthonis heeft die indruk niet. Van der Burgt: "We moeten alles serieus in behandeling nemen.''

Uit een inventarisatie door de provincie blijkt dat nog ongeveer vijftig veehouders op basis van eerdere afspraken kans hebben op vestiging op maagdelijke grond in zogenoemde landbouwontwikkelingsgebieden. Het is de provincie niet bekend hoeveel boeren aanspraak kunnen maken op uitbreiding van stallen boven de nieuwe normen. In Sint-Anthonis alleen al vallen ongeveer vijftig dossiers onder deze 'lopende zaken', schat de gemeente.

De provincie bekijkt dat van geval tot geval. Belangrijk criterium is de kans op succesvolle schadeclaims door veehouders, zegt gedeputeerde Van Heugten.

Provinciale Staten van Noord-Brabant vergaderen vrijdag over de definitieve beperkingen voor (mega)stallen. Linkse partijen waaronder coalitiepartij PvdA hebben al aangekondigd dat ze vinden dat de provincie nog te ruimhartig is voor de lopende gevallen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Waar blijft die stront nou???..

 • no-profile-image

  herkauwer

  Braks Integer? Me hoela! En waarom mag Spotvogel niet gewoon het geheugen even opfrissen? Alle brabantse gemeentehuizen bleven die nacht tot 2 uur geopend voor het nog vlug indienen van bouwaaanvragen. Daarover ontstond destijds veel tumult, omdat vergaderingen van de ministerrraad besloten en geheim zijn. Er was er maar eentje die gelekt kon hebben, maar te bewijzen viel er niks!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dat hebben we zo'n 25 jaar geleden ook al meegemaakt. Toen zorgde Gerrit Braks ervoor dat het besluit van de ministerrraad ter beperking van de intensieve varkensmestrijen tijdens de vergadering uitlekte en er tot 's nachts 2 uur op Brabantse en Limburgse gemeentehuizen nog bouwaanvragen konden worden ingediend. Als dank voor bewezen diensten mocht bouwbedrijf Braks en zn uit Odiliapeel (all in the family) het gros van die nieuwe stallen bouwen! Dat stinkende zaakje is altijd onbestraft gebleven!

 • no-profile-image

  gli

  Direct verbieden die uitbreidingen.
  Altijd maar weer mensen die denken dat ze de overheid te vlug af zijn. Laat asjeblieft de provincie Overijssel de zaak afsluiten. Geen megabedrijven meer in Nederland!!
  Enne... ik kom uit de agrarische wereld.

 • no-profile-image

  achteraf kan men een

  achteraf spreken is niet moeilijk, vooruit spreken even zeer. Alles is gebaseerd op emotie ( net als verzekeringsmaatschapijen die verkopen zelfs emotie. Ze geven je het gevoel goed verzekerd te zijn maar helaas als ze moeten uitkeren dan is er geen plaats voor emotie) en komt men vaak uit op principes. Zo ook met mega stallen, alle lariekoek die erover wordt verspreid geven aanhangers en tegenstanders een bepaald gevoel. Dit leid vaak tot principe discussies. En die discussies zijn enorme dooddoeners voor vooruitgang. Laten we helder zijn en de emoties voor wat ze zijn. De wereldbevolking groeit hard, voedselproductie komt onder druk. Er zal een scheefgroei komen als men zich niet realiseerd dat dit anders moet. Honger kan de wereld uit met twee eenvoudige stappen.
  1 gebruik de nieuwste technieken ook als dit met genetischemodificatie zou moeten
  2 los de logistieke problemen op, overal ter wereld kan men komen als men maar wil.
  in stap 1 zitten dus ook omvangrijke stallen waar varkens/kippen of koeien gehouden kunnen worden. Deze produceren uiterst efficient, en mogelijk ook nog eens gezonder omdat ze sterk geprofessionaliseerd zijn in de afgelopen jaren. Ook millieuinvesteringen kunnen sneller economisch uit bij grotere bedrijven. Dus ja van mij mogen mega stallen, in totaliteit komen er toch niet meer dieren in Nederland, deze zijn immers via rechten vastgesteld.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Inderdaad: straks zit ook heel Griend een meter dik onder de Brabantse stront! Met dank aan het door en door verrotte CDA!

 • no-profile-image

  Demeter

  Hartstikke goed,
  nog meer vlees voor een nog lagere afbraak prijs en nog veel meer stront.

  Chapeau !

 • no-profile-image

  Elly

  Ik geloof dat dit niet direkt met het besluit van Brabant te maken heeft maar eerder met het BOP ( BedrijfsOntwikkelingsPlan ) welke voor 1 april diende ingediend te worden.
  Wat zijn we met z'n allen toch goed op de hoogte van de Nederlandse wetten !

 • no-profile-image

  ,,

  O.ja voor de oplettende lezer Herkauwer en spotvogel zijn van het zelfde clubje, en dan heb je nog van die meelopers zoals Hans .
  Maar goed dat zulke personen nooit in een regering gezeten hebben ,want wat zou het een puinhoop geworden zijn.

 • no-profile-image

  Theo

  Spotvogel kijk uit met wat je schrijft, Braks is en was een integer persoon die zo,n besluit echt niet nam om zijn familie te helpen. Trouwens ik heb de indruk dat spotvogel zomaar alles mag schrijven,AGD waar is jullie verantwoordelijkheid

 • no-profile-image

  Edel Schwein

  Blijkbaar denken veel veehouders dat zij op kostprijs kunnen concurreren met andere landen....Ik denk dat door de globalisering de wereld echter drastisch gaat veranderen. Nou als je schaalvergroting enkel gebruikt om je kostprijs te verlagen dan kun je wel eens heel snel van de koude kermis thuis komen. Dit geeft namelijk flinter dunnen marges met een onbehoorlijk financieel risico. Het is maar wat je wilt.

 • no-profile-image

  kani Baal

  De Brabantse CDA-gedeputeerde Ruud van Heugten is verrast door berichten die hij ontvangt over een hausse van bouwaanvragen bij gemeenten. .......moet ik dit nou echt serieus nemen....??

 • no-profile-image

  jan

  Piet ;Wat heeft een bouwaanvraag nu met technichse resultaten te maken???..

 • no-profile-image

  jan

  De veehouderij zit vast aan dierrechten en melkqoutum . Waar komt die (extra) stront dan vandaan???..

 • no-profile-image

  piet

  Jan
  die mest komt wel vroeger bleven de biggen tot 23 kg bij zeug dan kun je er 20 per jaar afleveren ,nu gaan biggen met 6 a 8 kg op de couveuse en brengen ze 30 biggen groot per zeug dat zijn met zelfde zeugen 10 biggen per jaar.
  en zo zijn er nog verschillende maatregelen te noemen in allerlei vak gebieden .
  gr piet

 • no-profile-image

  Hans

  Theo de fam Braks is heus wel in staat om zichzelf te verdedigen, man het kwijl druipt nog van je kin

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.