Home

Achtergrond 148 x bekeken

Blussen in Bergen duurt nog zeker vijf dagen

De nabluswerkzaamheden in het duingebied bij Bergen nemen nog vijf tot zeven dagen in beslag.

Dat meldde de gemeente vanmiddag.

De brand is onder controle, maar smeult nog ondergronds. Politie en brandweer werken met man en macht om te voorkomen dat de brand in het duingebied tussen Bergen aan Zee en Schoorl opnieuw oplaait. Zaterdag wordt ook de blushelikopter weer ingezet. Volgens de gemeente moet in het ergste geval de toplaag van het getroffen heidegebied worden verwijderd om eventueel oplaaien van brandhaarden te voorkomen.

Defensie zette vrijdagmiddag op verzoek van de burgemeester van de gemeente Bergen een team met onbemande vliegtuigjes in. Deze Raven's houden met hun speciale warmtebeeldcamera's het gebied in de gaten. Eventueel oplaaiende en smeulende vuurtjes kunnen op die manier snel vanuit de lucht worden gedetecteerd en door de brandweer geblust.

Aan het bestrijden van de brand werken nog honderd brandweermensen mee, aldus de gemeente. Korpsen uit Noord- en Oost-Gelderland en Utrecht verlenen medewerking met speciale vierwielaangedreven bluswagens. Die zijn geschikt om in het moeilijk begaanbare gebied te rijden en kunnen al rijdend blussen. Brandweer Haaglanden is vrijdagmiddag en -avond ter plaatse met dertig mensen en zeven voertuigen om de collega's uit Utrecht af te lossen. Ook korpsen uit Amersfoort, Baarn, Leusden en Soesterberg zijn beschikbaar voor aflossing.

Forensisch onderzoek naar de oorzaak van de brand heeft nog niets opgeleverd. De autoriteiten gaan uit van brandstichting.

Het gebied is hermetisch afgesloten voor de buitenwereld. Donderdagavond hield de politie vijf mensen aan in het duingebied. ,,De meeste mensen hebben er begrip voor dat ze het gebied niet in mogen'', zei de woordvoerder. "Het is voor hun eigen veiligheid. Met die blushelikopters die af- en aanvliegen is het hier niet veilig.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.