Home

Achtergrond 241 x bekeken 5 reacties

Bloemenhandel Kenia vreest kolossaal verlies

Bloementelers in Kenia vrezen een miljoenenverlies als gevolg van de uitbarsting afgelopen woensdag van een vulkaan in IJsland.

De asdeeltjes van de vulkaan onder de Eilandbergengletsjer in het zuiden van IJsland hebben hoog in de lucht het vliegverkeer boven grote delen van Europa onmogelijk gemaakt. De as is funest voor vliegtuigmotoren. De bloemen uit het Oost-Afrikaanse land moeten vrijwel allemaal naar de Europese markt gevlogen worden.

Van alle vrachtvliegtuigen die Kenia met bloemen en planten verlaten, gaat 97 procent naar Europa. Op de luchthaven van Nairobi lag vrijdag al meer dan 500 ton bloemen tevergeefs op transport te wachten. Jane Ngige van de vereniging van bloemenproducenten vreest het ergste. De waarde van de lading zou 1,5 miljoen euro zijn, maar verwelkend in een loods op de luchthaven daalt die waarde razendsnel.

In betere tijden is de Keniaanse bloemensector goed voor ongeveer een vijfde van de inkomsten uit de export. De omvang van de bloemenhandel heeft reeds het toerisme van de eerste plaats op de lijst van belangrijkste bronnen van inkomsten van Kenia naar de tweede plaats verdrongen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Eindeman

  Energie, we zullen in de komende dagen zien of de NL-rozen wat extra voor de tijd van het jaar gaan opbrengen. Hoewel ik met grote zekerheid durf te voorspellen dat de NL rozentelers er beter van worden. Ze hebben met het mooie weer van de afgelopen dagen goede produktie en daarnaast is het aandeel import van rozen groter dan ooit tevoren. Het is ook geen tulpenweer meer. Het effect had nog groter kunnen zijn als NL-telers niet alleen wit en rood zouden telen (met dank aan de banken)

 • no-profile-image

  energie

  NL bloementelers zijn net zo afhankelijk van luchttransport. Verliezen nu ook miljoenen. Ook voor NL geldt overigens dat agro grootste exportsector is.

 • no-profile-image

  Eindeman

  Energie, gaan we nog wat zeggen? Het is niet zozeer mijn gelijk. Maar meer om de discussie af te ronden.

 • no-profile-image

  energie

  Eindeman, dat zou me dan meevallen. Laten we het hopen !

 • no-profile-image

  gert

  Kunnen de Nederlandse bloementelers nu misschien een goede prijs maken

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.