Home

Achtergrond 202 x bekeken

Beslissingsondersteuning gratis voor aardappeltelers

Aardappeltelers krijgen via teeltadviseurs gratis beschikking over een Beslissings Ondersteunend Systeem (BOS) om hun bespuitingen tegen de schimmelachtige ziekte Phytophthora Infestans uit te voeren.

Hiervoor heeft de Stuurgroep van het Masterplan Phytophthora geld uitgetrokken.

In 2010 en 2011 gaan 35 teeltadviseurs van toeleverende bedrijven met het BOS aan de slag. Met een BOS krijgen telers via de computer advies per perceel wanneer en met welke dosering een bespuiting kan worden uitgevoerd, op basis van gewasgroei, ziektedruk, eerder uitgevoerde bespuitingen en weersverwachting.

Hiermee wil Masterplan Phytophthora het percentage aardappeltelers dat met een BOS werkt flink verhogen. Uit een enquête eind vorig jaar bleek dat slechts 20 procent van de aardappeltelers met een BOS werkt in de phytophthorabestrijding.

Het programma, bestaande uit Prophy van Agrovision of Plantplus van Dacom, wordt trapsgewijs ingevoerd in de aardappelsector; 175 telers stappen jaarlijks in. De 35 adviseurs zijn onlangs hiervoor getraind.

Of registreer je om te kunnen reageren.