Home

Achtergrond 209 x bekeken

Beschuldigingen over en weer in Kirgizië

De Kirgizische interim-regering verdenkt aanhangers van de gevluchte president Koermanbek Bakijev van het voorbereiden van een gewelddadige respons op de machtswisseling in het Centraal-Aziatische land.

Roza Otoenbajeva, de leidster van het interim-bewind, zei vandaag dat medestanders van Bakijev meerdere bommen hebben gelegd in de hoofdstad Bisjkek.

Otoenbajeva benadrukte dat haar interim-bewind de controle over de strijdkrachten heeft. Ze zei dat ze al het mogelijke zal doen om te voorkomen dat het Centraal-Aziatische land afglijdt naar een burgeroorlog.

Bisjkek was woensdag het toneel van hevige onlusten. Bij botsingen tussen ordetroepen en tegenstanders van Bakijev kwamen zeker 76 mensen om. Bakijev vluchtte naar het zuiden van het land, maar is niet van plan Kirgizië te verlaten. Vanuit de zuidelijke stad Jalalabad zei het verdreven staatshoofd vrijdag dat de interim-regering verantwoordelijk is voor het bloedbad eerder in de week in Bisjkek. Bakijev zei dat hij de ordetroepen geen opdracht had gegeven op de betogers te schieten. "Ik ben niet degene met bloed aan mijn handen.''

De gevluchte president zei dat hij bereid is met de interim-regering te onderhandelen over het beëindigen van de crisis. Volgens de Britse omroep BBC heeft Otoenbajeva dat aanbod direct van de hand gewezen. Wel bood Otoenbajeva Bakijev een vrijgeleide om Kirgizië te verlaten.

De voorlopige regering stuurde vrijdag een delegatie naar Moskou om de Russische regering economische hulp te vragen voor het land. Zowel Kirgizië als Rusland heeft deel uitgemaakt van de Sovjet-Unie, die in 1991 uiteenviel. De interim-regering beschouwt Rusland als haar belangrijkste strategische partner. De Russische premier Vladimir Poetin had donderdag al zijn bereidheid uitgesproken Kirgizië humanitaire hulp te geven.

De Europese Unie bestudeert of in samenwerking met internationale partners een vreedzame oplossing kan worden gevonden voor de crisis in Kirgizië. EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft haar speciale vertegenwoordiger voor Centraal-Azië, Pierre Morel, gevraagd zaterdag naar Kirgizië te reizen om zich op de hoogte te stellen van de situatie in het land.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.