Home

Achtergrond 755 x bekeken

Beginwaarde TBS is waarde verpacht

De rechtbank Breda beslist dat de beginwaarde op de terbeschikkingsstellingsbalans (TBS-balans) de waarde verpacht is.

De is de essentie van deze recente uitspraak. De uitspraak heeft tot gevolg dat voor het verschil tussen de waarde vrij en de waarde verpacht een belaste claim ontstaat. Belanghebbende heeft hoger beroep aangetekend.

Kort samengevat is de uitspraak van de rechtbank Breda de volgende: Landbouwgrond werd al voor de invoering van de Wet IB 2001 verpacht door belanghebbende aan de BV waarvan hij alle aandelen heeft. De BV oefent het landbouwbedrijf uit. De invoering van de Wet IB 2001 leidt tot een tbs-situatie.

In 2002 eindigt de tbs-situatie omdat de melkveetak gestaakt wordt en de rest van de onderneming wordt overgedragen aan belanghebbende in prive, die de grond daarna verplicht tot zijn ondernemingsvermogen rekent. De grond moet van de rechtbank (conform het standpunt inspecteur) tegen de waarde in verpachte staat in 2001 de tbs-balans op en tegen waarde in vrij te aanvaarden staat in 2002 de tbs-balans af. Dat leidt tot een belaste tbs-winst van € 250.000.

Meer informatie:
rechtbank Breda 21 december 2009, nr. AWB 09/1530

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.