Home

Achtergrond 225 x bekeken 6 reacties

'Antibioticagebruik bij pluimvee eerder omlaag'

Het antibioticagebruik in de pluimveesector moet versneld teruggedrongen worden.

Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) wil de plannen daarvoor bijstellen.

Dat heeft het bestuur van het PPE besloten. Het bestuur vindt dat het huidige antibioticagebruik in de vleeskuikenhouderij te hoog is en wil dat op korte termijn aanpakken. Daarom wil het bestaande plannen, zoals het masterplan selectief en correct gebruik van antibiotica, versneld intensiveren.

Het PPE reageert daarmee op de huidige discussie over het antibioticagebruik in de pluimveehouderij in relatie tot het voorkomen van ESBL's.

Deze enzymen, die de werking van bepaalde antibiotica aantasten, worden gezien als de nieuwe MRSA en worden vooral met pluimveevlees geassocieerd. Door deze discussie is het antibioticagebruik bij vleeskuikens nog wat hoger op de agenda van het PPE komen te staan.

"De minister had ook al een scherpere reductiedoelstelling aangekondigd en zoals we het nu doen redden we dat gewoon niet", licht een woordvoerder van het PPE toe.

Het masterplan selectief en correct gebruik heeft het zorgvuldig en lager gebruik van antibiotica in de vleeskuikenhouderij tot doel. Volgens het PPE-bestuur kan daarmee echter alleen een forse reductiedoelstelling bereikt worden als het plan versneld wordt. "We kijken zowel naar de mogelijkheden om het plan te versnellen als om het eventueel aan te passen. Eigenlijk worden alle mogelijkheden binnen het masterplan bekeken. In het huidige plan wordt niet uitgegaan van een reductiedoelstelling en dat moet dus aangescherpt worden. Op dit moment wordt uitgezocht hoe dat kan worden gerealiseerd en in hoeverre een sterkere reductie haalbaar is."

Het PPE benadrukt dat de pluimveesector ook meewerkt aan een onderzoek naar ESBL's in de vleeskuikenketen. Het doel is om te onderzoeken in welke schakels van de keten ESBL’s voorkomen en in welke mate en wat is er aan te doen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan de Haan

  commentaar geven vanaf de zijlijn is natuurlijk altijd makkelijk....MAAR......
  Er is de laatste decenia al zoveel veranderd in/aan het pluimveevoer, door overheids bemoeienis, ( om oa bepaalde milieu doelstellingen te halen) dat het voer elke keer weer een klein beetje meer wordt uitgekleed, dit gaat dan uiteindelijk ten koste van het dier, dat dan minder reserve's opkan bouwen.
  ( maw geen spek op de ribben hebben)
  En omdat we eigenlijk de (voer) balans hebben verstoord, wordt met oa antibiotica getracht deze balans voor een deel te herstellen.
  ( dit is mijn persoonlijke mening, ik werk ruim 25 jaar elke dag met pluimvee)

 • no-profile-image

  jan de Haan

  HIER WRINGT DE SCHOEN-----------------------------------------------------------------
  (http://www.trouw.nl/groen/nieuws/article3087973.ece/Vlees_vaak_goedkoper_dan_kattenvoer.html)---------------------------

  VLEES VAAK GOEDKOPER DAN KATTENVOER !!!!

 • no-profile-image

  Bas

  Antibiotica wordt teruggedrongen. O ja? Waarom is dan aan een chemiebedrijf toegestaan om een gentech.fabrieksaardappel te verbouwen in Nederland? Er zit een resistentie tegen antibiotica in die aardappel ingeknutseld. Bij verkruising worden andere producten (misschien wel gewone aardappels) ook resistent hiertegen. Voor lijm en glimmer voor glossy bladen als Glossy Glimmer Gerda krijgen we straks een groep mensen die niet meer door artsen geholpen kunnen worden . Ja, maar de burger moet wat over hebben zodat Gerda kan glitteren in een glossy blad met glitterlijm van een glossy fabrieksaardappel. Mensenlevens...mensenlevens sparen...daar doen ze even niet zo aan bij het CDA LNV. Ze gluren liever naar GGG.

 • no-profile-image

  slim

  Er is maar één oplossing, afschaffing van de massale veehouderij, volledig verbod van gebruik het van anti-biotica, minder vlees eten. En normaal regionaal kleinschalig en eerlijk boeren, met bijbehorende boerderij-winkel. Dit betekent geen veevervoer, geen mestoverschot, eerlijke biologische produkten, gezond eten. En vooral een eerlijk inkomen voor de boeren. En geen tussenhandel met woekerwinsten voor de supermarktketens en Unilever, die alle ellende in de hand hebben gewerkt. Dit concept is jaren geleden al toegepast in Denemarken. En het werkt geweldig. Dus waarom hier niet. Een gezond leefmillieu voor iedereen is een win-win situatie.

 • no-profile-image

  J.Schipper

  Zijn biologische kippen met antibiotica ingespoten?

 • no-profile-image

  hans

  Ik ben een consument dus het belangrijkste schakel in deze keten. Als normaal bedrijfs risiko door de vets worden kleiner gemaakt (minder uitval) en wij consumers kunnen niet meer adequaat geholpen worden als wij ernstig ziek zijn, kunnen de kippeboeren de haantjes zelf opeten. Als ik een ziekenhuis risico loopt en met mij alle Nederlanders weet ik nu de uitslag wel te voorspellen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.