Home

Achtergrond 411 x bekeken 4 reacties

Antibiotica zijn nog taboe

Iedereen gebruikt het, vrijwel niemand praat erover. Uit angst voor imagoschade of voor nare opmerkingen van collega’s.

Het antibioticagebruik in de veehouderij moet omlaag en wel met 50 procent. Dat hebben de demissionaire ministers Verburg en Klink besloten. Een ambitieus plan, want aanvankelijk lag er een eis om het gebruik met 20 procent omlaag te brengen. Wat vinden veehouders van die aanscherping?

Kwestie van rekenen

De meesten vinden het helemaal niks. Het is een vrij rigide voorstel dat niet voor iedereen goed zal uitpakken. Het ligt er maar net aan hoe je bedrijf is ingericht. Een achterstallig ventilatiesysteem kan voor hoestende biggen zorgen. Die klachten worden onderdrukt met antibiotica, want dat is op korte termijn nog altijd goedkoper dan een heel ventilatiesysteem aan te passen. Het is een kwestie van rekenen, zo simpel is het. Maar dat willen veel varkenshouders niet met naam en toenaam tegenover de pers verklaren, want het klinkt niet erg gunstig. Dat voelen ze zelf ook wel aan.

Opmerkingen van collega’s

Er zijn er ook die echt van mening zijn dat ze te veel antibiotica gebruiken en die, binnen de financiële mogelijkheden die ze momenteel hebben, proberen er wat aan te doen. Ook die varkenshouders willen hun mening niet geven in de pers. Niet omdat het naar buiten toe ongunstig klinkt, want dat is niet zo. Maar ze hebben geen zin in opmerkingen uit hun eigen sector. Het gebeurt kennelijk meer dan eens dat mensen die hun verhaal in de krant of een (vak)blad doen, daarop door collega’s worden aangesproken. Dat gaat niet altijd op een vriendelijke manier. Een varkenshouder die ik hierover sprak zei: “Soms moet ik mezelf verdedigen voor de keuzes die ik maak en daar heb ik geen zin in.”
Het lijkt er op antibiotica nog steeds een taboe zijn. Iedereen gebruikt het in meer of mindere mate, maar vrijwel niemand wil erover praten. Jammer.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Margreet waarom proberen de boeren niet of >appelazijn< door het drinkwater niet werkt? Er blijken boeren succes mee te hebben en uit verhalen weet ik dat vroeger dee landarbeiders Azijn door hun drinkwater deden in de zomer. De uitleg was, >helpt beter tegen de dorst< maar misschien werkte het ook wel bacterie vorming in het water tegen en hield daardoor bv. maag darm infecties buiten de deur?? Het zou een onderzoek waard zijn lijkt me.

 • no-profile-image

  john

  alleen nog maar kuren op voorschrift van dierenarts, kuur melden bij een of andere instantie en daarna steekproefsgewijze controle door een externe dierenarts om te kijken of het juist ingezet wordt en effect heeft. Ook moet van te voren bepaald worden hoe en wanneer er gestopt wordt met de kuur. Dit is de enigste manier om van preventief kuren af te komen en de antibiotica weer curatief in te zetten waarvoor deze bedoeld is. Sinds ik gestopt ben met preventief antibiotica gebruik kan ik met een potje ampiciline per week toe. Inmiddels ook een keer moeten kuren bij de gespeende biggen. De ingezette antibiotica pakte meteen erg goed aan de problemen (streptococcen) verdwenen binnen de korste keren. Nadat ik de kuur afgemaakt heb bleven de problemen ook weg. Het kan wel maar de wil, de moed en inzet moet er zijn. Bij mij blijven de naxcel, amoxy, doxy, colisol en draxin inmiddels in de kast wat me een erg prettig gevoel geeft.

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Onzin, Margreet, er word nergens meer over gepraat dan over antibioticagebruik. Maar je lokt graag reacties uit en dat is goed. Ik ben net als John uit brabant (heeft blijkbaar geen achternaam) van mening dat het best minder kan. Als ik eerlijk moet zijn vind ik dat antibiotica te goedkoop is. Het is toch vaak een rekensommetje. Als de farmaceutische industrie de antibiotica wat duurder maakt en met dat geld de vaccins wat goedkoper krijg je vanzelf een verschuiving in de goede richting.

 • no-profile-image

  john

  hoi willem, het lijkt me onverstandig om de antibiotica zelf duurder te maken. Juist de 'inzet' moet duurder worden. Door de antibiotica duurder te maken wordt er nog meer 'ondergedoseerd' en het probleem alleen maar groter. Als het voorschrift is 0,2 gram per kg lichaamsgewicht en er wordt 0,1 gedoseerd dan hebben de bacterien en ziekteverwekkers kans om terug te vechten en te overleven. De problemen zijn dan op het oog wel verdwenen maar ondertussen wordt er een grote tijdbom gecreeerd. Een gecontroleerde inzet van medicatie zal ook lijden tot meer vaccineren. want elke week een veearts op de stoep en enkele bloedonderzoeken maakt niemand vrolijk als de rekening binnenvalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.