Home

Achtergrond 250 x bekeken

Amflora onder zwaar protest grond in

Onder zware politiebescherming heeft chemieconcern BASF deze week in Duitsland de genetisch veranderde zetmeelaardappel Amflora gepoot.

De aardappel groeit op een 15 á 20 hectare groot proefveld nabij Zepkow in het noordoosten van Duitsland. Activisten van Greenpeace slaagden er wel in niet-genetisch veranderde aardappelen te poten op het proefveld.

Volgens de Duitse krant het Hamburger Abendblatt bewaakten circa veertig politieagenten en burgerwachten het proefveld van BASF Plant Science.

De Amflora is een zetmeelaardappel die vooral geschikt is voor de papierindustrie. BASF wachtte twaalf jaar op Europese toelating en verloor door de procedure vele miljoenen euro's. BASF heeft inmiddels van de Europese Commissie een toelating gekregen voor de teelt van Amflora, die genetisch zo is veranderd dat hij alleen amylopectinezetmeel bevat.

Greenpeace kritiseert de Europese voedselveiligheidsinstantie, de Efsa, omdat de experts die zij inzetten vooral biochemici zijn, en zelden milieukundigen. Vanwege de moeizame toelatingsprocedure heeft BASF een belangrijk deel van hun genetisch onderzoek verplaatst naar de VS.

Volgens BASF is dit het enige proefveld dat dit jaar in Duitsland met Amflora wordt bepoot.

Of registreer je om te kunnen reageren.