Home

Achtergrond 138 x bekeken

Amerikaanse basis Kirgizië blijft open

De Amerikaanse basis in het Centraal-Aziatische Kirgizië blijft open.

Dat verzekerde donderdag Roza Otoenbajeva in de hoofdstad Bisjkek. Zij heeft zich ontpopt als de belangrijkste leidster van de oppositie die woensdag tijdens een dag van bloedige botsingen de regering van president Koermanbek Bakijev verdreef.

De Amerikaanse basis op het vliegveld Manas is een voor de Amerikaanse troepen in Afghanistan een belangrijk steunpunt. Begin vorig jaar dreigde Bisjkek de basis te sluiten maar dat plan verdween van tafel toen de Amerikanen drie keer meer geld voor de huur van de basis gingen betalen.

President Bakijev is naar verluidt naar het zuiden van het land gevlucht en poogt daar aanhang op de been te brengen. Hij kwam zelf in 2005 in een soortgelijke omwenteling, de Tulpenrevolutie, aan de macht. Otoenbajeva zei donderdag dat ze met de president wil onderhandelen over diens officiële aftreden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.