Home

Achtergrond 387 x bekeken 1 reactie

Allochtoon houdt niet van ’perfecte’ groente

Groente en fruit hoeven er voor allochtonen niet perfect uit te zien.

Ze hebben liever producten met een plekje eraan, omdat dat in hun ogen garandeert dat het product authentiek is. Voor de biologische sector liggen hier kansen, aangezien biologisch gekweekte producten vaak kleine onvolkomenheden vertonen.

Dat blijkt uit een onderzoek van het LEI, een onderzoeksinstituut van de Wageningen Universiteit, in opdracht van de taskforce marktontwikkeling biologische landbouw (TFMBL). Volgens de onderzoekers is niet eerder bestudeerd welke verse producten Turken, Marokkanen en Surinamers kopen en waarom.

In Nederland wonen ruim een miljoen allochtonen. Zij eten veel meer vlees, verse groente en fruit dan Nederlanders en kopen dat het liefst ongesneden en niet voorverpakt. Van de Turken en Marokkanen doet 60 procent het liefst inkopen bij een allochtone winkel, onder Surinamers is dat 40 procent. De rest van de boodschappen doen zij bij goedkope supermarkten en op de markt, aldus de onderzoekers.

Niet-westerlingen zijn wel tevreden over Hollandse producten omdat de kwaliteit constant is en omdat ze vrijwel altijd verkrijgbaar zijn. Ze vinden de perfect gevormde groente en fruit ook ’plastic-achtig’ en twijfelen om die reden aan de smaak. Daarom kopen ze liever bij de kleine middenstand uit hun land van herkomst. Volgens het LEI kunnen biologische slagers en groenteboeren veel klandizie werven onder allochtonen, vooral in de grote steden.

Overigens ontdekte het LEI dat 10 procent van de Nederlanders ook graag bij Turkse winkels koopt, omdat het assortiment daar in hun ogen ’natuurlijk’ en ’ambachtelijk’ is. De allochtone groenteboer gaat mede daardoor steeds meer voorgesneden producten verkopen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leen

    We kunnen aan "gangbaar" ook wel een plekje maken hoor! Net zo lekker en veel goedkoper.

Of registreer je om te kunnen reageren.