Home

Achtergrond 355 x bekeken

Akkerbouwers in VS telen veel minder tarwe

De akkerbouwers in de VS verbouwen dit jaar 21,8 miljoen hectare tarwe.

Dat is 9 procent minder dan vorig jaar. De VS is verreweg de grootste tarweexporteur ter wereld. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de eerste areaalcijfers van dit jaar gepubliceerd. Volgens het USDA hebben de akkerbouwers in de herfst 13 procent minder wintertarwe kunnen zaaien doordat het in veel staten te nat was. Daardoor komt het areaal wintertarwe dit jaar op 15,3 miljoen hectare. Dat is het kleinste areaal sinds 1970.

Veel akkerbouwers zaaien zomertarwe maar dat heeft een lagere hectareopbrengst. Binnenkort publiceert de USDA welke gevolgen het gekrompen areaal heeft voor de tarweproductie. Dit graanseizoen verzorgen de VS ongeveer 18 procent van de wereldmarkt voor tarwe.

Ook hebben veel boeren in de VS de wintertarwe in het bouwplan ingeruild voor mais of sojabonen, die in het voorjaar worden gezaaid. Daardoor groeit het maisareaal naar 36 miljoen hectare, het twee na grootste ooit. Het areaal sojabonen groeit naar een record van 31,6 miljoen hectare. Gerst krimpt naar het kleinste areaal ooit in de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.