Home

Achtergrond 244 x bekeken 4 reacties

Aderlating

Esther Ouwehand wordt, als het aan het bestuur van de Partij voor de Dieren (PvdD) ligt, niet opnieuw Tweede Kamerlid; haar naam ontbreekt op de concept-kandidatenlijst.

Zij wordt als nummer twee - na Marianne Thieme - opgevolgd door Anja Hazekamp.

Van alle recent aangekondigde personele wisselingen bij politieke partijen is dit een van de meest verrassende. Immers, Ouwehand wil zelf graag door en had zich dan ook beschikbaar gesteld. Helemaal kansloos voor een zetel is zij overigens nog niet. Het congres beslist uiteindelijk over de kandidatenlijst en veel prominente leden hebben laten weten zich achter haar te scharen.

Over de reden van de beslissing van de partij is het speculeren, want betrokkenen houden de kaken op elkaar, ook Ouwehand zelf. Hoe dan ook zou haar vertrek een aderlating voor de fractie betekenen. De politica staat bekend als een kundig Kamerlid met grondige dossierkennis en prettige debatteerstijl. Zij is fel, maar minder verbeten dan haar voorvrouw en maakt graag grappen met politieke tegenstanders.

Het is daarom voor de PvdD te hopen dat actie van de leden succes heeft. Thieme trekt misschien de kiezers, maar dankzij Ouwehand dwingt de partij respect af in het parlement. En voor wie niet alleen wil roepen maar ook zaken wenst te bereiken, is dat essentieel.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Janneke

  Ik had gehoopt dat Thieme het belang van de partij voorop zou stellen, en daarmee het belang van dieren, mensen, natuur en milieu. Zeer jammer en onverantwoord om door interne perikelen het succes van een zo noodzakelijke politieke partij in gevaar te brengen.

 • no-profile-image

  Azijnpisser

  Zuurpruim Thieme houdt niet van grappen.

 • no-profile-image

  Karel

  Kan het bestuur de narcistische Thieme wippen, die vrouw heeft niet het goede voor met deze partij, alleen met zichzelf!

 • no-profile-image

  Duurzaamheid

  Ik ben het he-le-maal met de schrijver van deze column eens! Aderlating is het juiste woord. Maar ik wil toevoegen dat juist Ouwehand ook veel kiezers aanspreekt en trekt. Het is te hopen dat ze alsnog op de lijst komt, want dit gaat de PvdD veel, heel veel stemmen kosten. Volstrekt onbegrijpelijke actie van degenen die de lijst hebben samengesteld!

Of registreer je om te kunnen reageren.