Home

Achtergrond 350 x bekeken 11 reacties

ABN: doorstart bedrijf leidt tot marktbederf

Doorstart van failliete glastuinbouwbedrijven leidt tot marktbederf doordat deze met een lagere kostprijs werken.

ABN Amro ziet daarom af van doorstart onder hetzelfde management. Voor de Rabobank is het geen te preferen optie, maar is deze niet uit te sluiten.

Dat blijkt uit een rondgang langs de banken. ABN Amro noemt het een morele afweging. "Andere ondernemers hebben het al zo zwaar. Door een doorstart komen er jongens op de markt met een lagere kostprijs dan jongens die beter presteren. De bedrijven met een doorstart verliezen namelijk een behoorlijk deel van de schuldlast", aldus sectormanager tuinbouw Bernd Feenstra bij ABN Amro. "Het is de vrees van overblijvende bedrijven. Daar ga je de marktwerking niet mee helpen. De minder presterende bedrijven vallen af." Volgens Feenstra zijn er alternatieven te preferen, zoals verkoop.

Rabobank

Rabobank kan zich vinden in de visie van de concurrent, maar het is niet de praktijk bij de marktleider. "Het gebeurt wel eens. Er is niet altijd een koper. Soms is het management ook zo slecht dat je het bedrijf beter een tijdje leeg kunt laten", aldus Dick Oosthoek, directeur akker- en tuinbouw bij de Rabobank. Voor banken is doorstart of verkoop een manier om waarde uit de financiering te halen en zo de verliezen op uitstaande leningen te beperken. Toch kiest ABN niet voor doorstart.

Volgens Oosthoek komen maar weinig bedrijven in een faillissement. In zo'n geval is een doorstart wel een reële optie voor de ondernemers. "Natuurlijk is het een optie voor ze. Het zijn bedrijven die door generaties zijn opgebouwd." Cijfers over faillissementen of doorstarts zijn er niet.

Nu de prijzen voor glasgroenten goed zijn, kan de vraag naar bedrijven aantrekken. Dat kan faillissementen helpen voorkomen. Oosthoek: "De prijzen zijn wel beter, dat zou de omslag kunnen zijn. Dan kunnen bedrijven denken, 'nu moet ik erbij zijn'."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rode Tomaat

  Hoeveel bedrijven worden nu kunstmatig in leven gehouden ? Banken kunnen veel bedrijven niet verkopen.De tuinder mag dan voor 1500 euro bedrijfslijer voor de bank spelen.

 • no-profile-image

  E.S.

  Ieder bedrijf kan om wat voor reden ook in financieel noodweer terecht komen. -ABNAMRO moet dat toch uit eigen ervaring weten- Doordat ik het van nabij heb meegemaakt weet ik dat een bedrijf doorstarten een zeer gecompliceerde kwestie is. Ondernemers die dat voor elkaar krijgen zijn top-managers. Ik vind dat je ieder individueel geval apart moet beoordelen. Als feenstra zich daar nu eens de komende tijd druk mee bezig houdt, dan kan ABNAMRO wellicht op termijn die miljarden van Wouter Bos terugbetalen...over doorstart gesproken...

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Dat is wel heel sympathiek van de ABN. Oneerlijke concurrentie van doorstarters tegengaan, zodat de overige tuinders (gefinancierd door de Rabo) hun product beter af kunnen zetten.

 • no-profile-image

  Han

  De ABN-AMRO zoekt naar een oplossing voor de overproductie zou ik denken. Failliet en oprotten, einde bedrijf. Doorstart betekent gewoon door produceren en dat terwijl de prijzen door over productie in een glijvlucht zijn beland, die dit faillisement in de hand hebben gewerkt. Voor de bank is doorstart misschien wel het beste, maar voor de sector?? Ik heb mijn twijfels, de doorstarter met lagere kosten en betaalt lesgeld redt zijn tweede kans. De nog niet failliete gaat nu omzeep bij de lagere prijzen en zijn niet gedaalde kosten. De bank werkt dus mee aan een algehele kapitaals vernietiging om de sector in de been te houden over de rug van zijn spaarders. Zij immers moeten het verlies van de bank compenseren via lagere rentes op spaar tegoeden!!

 • no-profile-image

  Rode Tomaat

  Nee E.S dat zal wel niet.....kleine ondernemers zonder politieke vrienden worden niet of moeizaam geholpen. Een tuinder die bij moet financieren mag het criminele gedrag van de banken betalen. Nu moet er bezuinigd worden en dat kan wel weer op de sociaal zwakken in de maatschappij afgewenteld worden. Vooral de bijstand moet gekort worden....en de bonussen worden gewoon via omwegen toch wel betaald. Zo een artikel waar hier om gereageerd wordt leert dat deze egoïsten nog niets geleerd hebben. Ze moeten de banken net zolang laten bloeden tot zij de volledige steun tot de laatste euro cent terug betaald hebben. En voortaan gewoon failliet laten gaan.

 • no-profile-image

  Han

  "Nederland grootste exporteur verse groente" . Willen deze plaats behouden, dan zal doorstart nodig zijn, iedere bedrijfs sluiting betekent dichter bij plaats 2. Saneren betekent meeteen minder volume aan de veiling en in de handel, dus minder netto omzet voor deze "clubs". Zij weten doorgaans hun marge per kilogram aardig op peil te houden evenals de BV Nederland via BTW, accijnsen op energie en noem maar op. Alle partijen zijn dus gebaat bij doorstart, alleen de producent blijft met een bedorven markt en prijspijl achter. Zowel bij doorstart als liquidatie legt de bank geld toe, maakt dus niet veel uit de minst dure oplossing past de bank.

 • no-profile-image

  Rode Tomaat

  Nu de prijzen voor de glasgroentes goed is......Het is HALF April!!!! De Rabo is zeker vergeten dat de gasrekening nog betaald moet worden. Veel tuinders staan voor een straatvegersloon het bedrijf van de Rabo te runnen.... Er wordt alweer gespeculeerd op de hebzucht van een bepaald slag tuinders.....je moet erbij zijn..!!! Echt niet te geloven. Ik heb niet voor mijn collega's maar je zou bijna hopen dat de prijzen finaal weer onderuit gaan zodat deze bank eigenaar wordt van alle glasgroente bedrijven in dit land. Trek dat maar de stropdassen achter hun buro weg. Dan kunnen zij de bedrijven voor 1500, 00 in de maand gaan managen..Ik had al een hekel aan banken maar nu helemaal....echt ze zijn geen barst veranderd.

 • no-profile-image

  Boerin

  Alle failliete bedrijven maken toch tegenwoordig een doorstart, waarom dan niet in de land- en tuinbouw. Failliet is volgens mij de schulden bij een ander op het bordje leggen.

 • no-profile-image

  Failliet

  En wat deden ze het tot voorkort toch graag doorstarten de ABN-AMRO voorop er zijn toch aardig wat gevalen "v d Wielen " bekent

 • no-profile-image

  Han

  Rode tomaat ik wil niet lullig doen, maar de ppelijke groep mensen in de bijstand en aan de werkelozen speen kan wel lager. Stuur deze mensen aan het werk in de kassen dan zijn er minder buitenlandse werknemers nodig, dus minder huisvestings problemen. Maar vooral minder kosten in de sociale zekerheid en de werklozen zijn weer aan het werk, is volgens alle sociologen zeer gezond en komt de maatschappelijke rust ten goede.
  @@Doorstart is heel gebruikelijk alleen niet als er binnen de bedrijfstak behoefte is aan >sanering< vanwege overproductie. Dit laatste is de oorzaak van de financiele problemen in de glastuinbouw. Doorstart met lagere kosten dan bij nieuwbouw betekent dat het probleem wordt door geschoven naar de man net nog niet failliet is maar nu in de achterhoude moet vechten.

 • no-profile-image

  linda

  Jaren geleden een onderzoek geweest in amerika (waar mensen wel snel doorkunnen starten)over hoe het daarna met deze bedrijven en de eigenaren ging en hun managment.
  Bleek dat die het beter deden dan anderen . Niet omdat ze een mindere schuldenlast hadden maar omdat ze geleerd hadden anders naar hun bedrijf te kijken en vooral geleerd hadden van hun eigen fouten .
  De meest solide bedrijven in dat onderzoek waren allemaal van mensen die dus al een keer over de kop waren gegaan ...... een ezel stoot zich over het algemeen niet 2x aan dezelfde steen!!!!!!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.