Home

Achtergrond 189 x bekeken

ABN: doorstart bedrijf leidt tot marktbederf

Doorstart van failliete glastuinbouwbedrijven leidt tot marktbederf doordat deze met een lagere kostprijs werken.

ABN Amro ziet daarom af van doorstart onder hetzelfde management. Voor de Rabobank is het geen te preferen optie, maar is deze niet uit te sluiten. Dat blijkt uit een rondgang langs de banken. ABN Amro noemt het een morele afweging. ”Andere ondernemers hebben het al zo zwaar. Door een doorstart komen er jongens op de markt met een lagere kostprijs dan jongens die beter presteren. De bedrijven met een doorstart verliezen namelijk een behoorlijk deel van de schuldlast”, aldus sectormanager tuinbouw Bernd Feenstra bij ABN Amro. ”Het is de vrees van overblijvende bedrijven. Daar ga je de marktwerking niet mee helpen. De minder presterende bedrijven vallen af.” Volgens Feenstra zijn er alternatieven te preferen, zoals verkoop.

De Rabobank kan zich vinden in de visie van de concurrent, maar het is niet de praktijk bij de marktleider. ”Het gebeurt wel eens. Er is niet altijd een koper. Soms is het management ook zo slecht dat je het bedrijf beter een tijdje leeg kunt laten”, aldus Dick Oosthoek, directeur akker- en tuinbouw bij de Rabobank. Voor banken is doorstart of verkoop een manier om waarde uit de financiering te halen en zo de verliezen op uitstaande leningen te beperken. Toch kiest ABN niet voor doorstart.

Volgens Oosthoek komen maar weinig bedrijven in een faillissement. In zo’n geval is een doorstart wel een reële optie voor de ondernemers. ”Natuurlijk is het een optie voor ze. Het zijn bedrijven die door generaties zijn opgebouwd.” Cijfers over faillissementen of doorstarts zijn er niet.

Nu de prijzen voor glasgroenten goed zijn, kan de vraag naar bedrijven aantrekken. Dat kan faillissementen helpen voorkomen. Oosthoek: ”De prijzen zijn wel beter, dat zou de omslag kunnen zijn. Dan kunnen bedrijven denken, ’nu moet ik erbij zijn’.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.