Home

Achtergrond 347 x bekeken

585.000 euro voor aanpak knolcyperus

De Productschappen Akkerbouw en Tuinbouw steken de komende jaren bijna 585.000 euro in de bestrijding van knolcyperus.

Daarvan wordt bijna 502.000 euro betaald door het Productschap Tuinbouw (PT) en bijna 83.000 euro door het Productschap Akkerbouw (PA). In opdracht van de productschappen zorgen de Bloembollenkeuringsdienst (BKD) en de keuringsdiensten NAK en Naktuinbouw voor de opsporing van knolcyperus. Ook controleren de keuringsdiensten of het teeltverbod wordt nageleefd als een perceel besmet is verklaard.

De financiering geldt van 2010 tot en met 2012, staat in een notitie van de sectorcommissie groenten en fruit van het PT. Op 13 april buigt de commissie zich over het voorstel. Van de 502.000 euro die het PT betaalt, komt bijna 400.000 euro ten laste van de bloembollensector. De vollegrondsgroentesector betaalt ruim 62.000 euro en de rekening voor de boomteelt is bijna 41.000 euro.

Vorig jaar zijn door het tuchtgerecht van het PA tien zaken behandeld in verband met de overtreding van de verordening voor de bestrijding van knolcyperus. In alle gevallen is een boete opgelegd, variërend van 317 euro tot 12.394 euro.

Knolcyperus is een hardnekkig onkruid dat zorgt voor handelsbelemmeringen. In plant- en pootgoed mag het onkruid niet voorkomen. Op besmette percelen geldt voor drie jaar een teeltverbod voor alle gewassen. Knolcyperus kan zich erg snel verspreiden. Daarom geldt een verordening die bestrijding van het onkruid verplicht stelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.