Home

Achtergrond 178 x bekeken

Zuid-Holland heeft EHS nodig voor klimaatbestendigheid

Realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is een voorwaarde om de provincie Zuid-Holland "klimaatbestendig" te maken.

Dat stelt de Stichting Het Zuid-Hollands Landschap in een recent verschenen klimaatvisie. In Zuid-Holland liggen steden, dorpen en glastuinbouw op sommige plaatsen direct achter een smalle zeewering. Veiligheid speelt ook langs de rivieren een rol. Hoge rivierwaterstanden kunnen niet oneindig worden opgevangen door nieuwe dijkverzwaringen. Voor rivierverbreding is de ruimte in Zuid-Holland juist weer beperkt.

De EHS is een netwerk van robuuste natuurgebieden in Nederland. In Zuid-Holland moet de EHS in 2018 gerealiseerd zijn, maar volgens de Stichting verloopt de verwerving van gronden voor natuur traag.

"Het is voor de toekomst van onze provincie van groot belang dat de vaart er weer in komt", aldus directeur Michiel Houtzakers. De EHS behelst onder meer een plan voor vernatting van delen van de Krimpenerwaard.

De Stichting telt 55.000 donateurs en beheert meer dan 3800 hectare aan natuurgebieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.