Home

Achtergrond 316 x bekeken

Zimbabwe belooft blanke boeren compensatie

De regering van Zimbabwe gaat blanke boeren compenseren voor de onteigening van hun bedrijven.

Dat heeft Herbert Murerwa, de minister van Grondzaken, vandaag aangekondigd tegenover het onafhankelijke radiostation Voice of the People.

Murerwa zei dat er een fonds voor compensaties komt. Zimbabwe gaat de boeren niet betalen voor alle onteigende hectares. "Maar we zijn wel op zoek naar een weg vooruit, naar een bedrag dat bestemd is voor de boeren die nu in nood verkeren.''

Onder Zimbabwes controversiële landhervorming zijn bijna alle 4.500 blanke boeren van hun bedrijf verjaagd. President Robert Mugabe heeft geweigerd hen te vergoeden. Hij vond dat dat de taak was van Groot-Brittannië, de voormalige koloniale heerser. De meeste boeren waren immers van Britse afkomst. Mugabe weigerde bovendien om geld te betalen voor grond die in zijn ogen was gestolen van de zwarte bevolking.

Dat er nu toch ruimte komt voor compensatie, houdt mogelijk verband met een uitspraak van het Zuid-Afrikaanse Hooggerechtshof. Dat bepaalde recent dat verjaagde boeren beslag mogen laten leggen op Zimbabwaanse eigendommen in Zuid-Afrika, in hun strijd om vergoeding van Harare.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.