Home

Achtergrond 309 x bekeken

Zegetocht gezond verstand

De welzijnseis van 1 vierkante meter voor vleesvarkens is van de baan: Terecht!

Het gezonde verstand zegeviert. Vorige week besloot minister Verburg dat vleesvarkenshouders in 2013 niet hoeven over te stappen op de welzijnseis voor varkens tussen de 85 en 110 kilo van 1 vierkante meter per vleesvarken. Het blijft bij de huidige norm van 0,8 vierkante meter. Een ander heikel punt is nog niet van tafel, namelijk de spleetbreedte van betonnen roosters in vleesvarkensstallen. Die zou in 2013 maximaal 18 millimeter mogen zijn. Een groot probleem, omdat veel vleesvarkensstallen nu roosters hebben met een grotere spleetbreedte. Die zouden dus allemaal voor 2013 vervangen moeten worden. Verburg hoopt dat de EU de Deense visie overneemt, namelijk dat een spleetbreedte van 18 millimeter alléén geldt voor volledig roostervloeren en niet voor stallen met deels roostervloer.

Dat het gezonde verstand zegeviert komt door drie zaken:
- LTO Varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Varkenshouderij (NVV) hebben van meet af aan zij aan zij gestreden tegen de in hun ogen onzinnige welzijnseisen. Dat is dus effectief geweest. Zeker omdat ze beide ook de rest van de kolom hebben gemobiliseerd.
- Uit LEI-onderzoek blijkt dat het doorvoeren van strakkere welzijnseisen in 2013 leidt tot een kaalslag in het aantal vleesvarkensbedrijven van enkele tientallen procenten. De extra investeringen om aan de welzijnseisen te voldoen zijn voor veel bedrijven gewoon niet op te hoesten.
- De belangrijkste reden dat het gezonde verstand zegeviert is het inzicht dat Nederland met het opschroeven van de oppervlakte-eis wel erg ver voor de Europese muziek uitloopt. De EU schrijft voor vleesvarkens tussen 85 en 110 kilo namelijk 0,65 vierkante meter per dier voor. Met de huidige 0,8 vierkante meter loopt Nederland dus al voorop. Nog verder vooroplopen is, zeker als dat dramatische financiële en structurele gevolgen heeft, gewoon niet uit te leggen.

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.