Home

Achtergrond 764 x bekeken 1 reactie

'Wetenschap heeft doorbraak in ontrafeling DNA appel'

Wetenschappers van het Italiaanse onderzoeksinstituut Iasma hebben de DNA-volgorde van de Golden Delicious-appel ontrafeld.

Dat versnelt de ontwikkeling van appels die bijvoorbeeld resistent zijn tegen schurft. Dit zegt Henk Schouten, veredelingsonderzoeker van het Plant Research International (PRI) dat onder meer werkt voor Inova Fruit. Volgens Schouten is het Italiaanse onderzoek klaar en verschijnt het binnenkort in Nature Genetics.

De ontrafeling is van groot belang voor de fruitteelt, omdat onderzoekers zo makkelijker en gerichter genen kunnen isoleren die bijvoorbeeld ziekteresistente of voedingseigenschappen hebben. "Golden Delicious is nauw verwant aan andere appelrassen; de DNA-volgorde verschilt misschien 1 procent of minder van andere rassen. De schatkist met bruikbare genen vult zich nu snel."

De ontrafeling biedt enorme kansen in combinatie met cisgene, waarbij onderzoekers een eigenschap van een appelgen inbrengen in een andere appelras. Schouten werkt in opdracht van Inova Fruit aan de eerste cisgene schurftresistente appel. Die wordt tijdens de Floriade in 2012 gepresenteerd. Ook doet hij onderzoek naar meeldauw- en kankerresistende appels.

Eerder meldde Inova Fruit in 2012 een roodvlezige Junami-appel te presenteren, maar die ontwikkeling blijkt meer tijd te vergen dan was voorzien.

De schurftresistente appel is van het ras Gala. PRI slaagde erin om natuurlijke schurftresistentie uit rassen zoals Santana in te brengen in Gala. Het schurftresistente gen is niet gepatenteerd.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Groete boer

    daarnaast is santana ook de appel voor mensen die allergie hebben met appels

Of registreer je om te kunnen reageren.