Home

Achtergrond 444 x bekeken 4 reacties

West-Friese bloemkooltelers verbolgen over Faunafonds

Onder enkele bloemkooltelers in West-Friesland is discussie ontstaan over de vergoeding van vraatschade door het Faunafonds.

Een aantal telers meldde schade bij het fonds, nadat houtduiven en ganzen het gewas begin februari aanvraten. Kort erna bevroor het gewas door strenge vorst, waardoor de kool waardeloos werd. De taxateur nam de vraatschade echter pas op nadat de kool al bevroren was. Op grond daarvan krijgt een teler geen vergoeding. Telers eisen toch een vergoeding voor de vraatschade.

Het Faunafonds bevestigt dat er meldingen zijn binnengekomen, maar doet geen mededelingen over individuele meldingen. "Als telers de schade binnen zeven dagen melden, komt de taxateur de volgende dag of twee dagen erna," legt Henk Revoort van het Faunafonds uit. "Bovendien kunnen telers schade van houtduiven voor komen door ze te schieten. Voor ganzen geldt dat telers visuele en akoestische middelen in moeten zetten, als voorwaarde voor vergoeding."

Volgens Nico Bakker, gewasmanager bloemkool van LTO, is het moment van opname een discussiepunt onder telers. "Persoonlijk vind ik dat vraatschade een risico is van winterbloemkoolteelt. Als je ervoor wilt zorgen dat je alles vergoed krijgt, loop je bovendien de kans dat meer telers winterbloemkool planten. Dat kan nadelig zijn voor de prijsvorming."

De discussie rondom de vergoeding komt volgens Bakker voort uit een diepgeworteld ongenoegen van telers tegen het Faunafonds. "Telers krijgen vaak nul op rekest en dat frustreert."

Voor de telers die niet akkoord gaan met een afwijzing van een vergoeding, is een bezwaar- en beroepsprocedure een mogelijkheid.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Als gewasschade taxateur/boer ben ik van mening dat; De gemeenschap de schade aan gewassen moet vergoeden, als we praten over beschermd wild of niet bejaagbaar wild. Het kan en mag toch nooit zo zijn dat het indivedu de "hobby" van de gemeenschap moet betalen. Als de overheid van mening is dat dat zo is, dan zal het niet lang duren of de boeren nemen het heft in eigen hand of verkassen naar plekken met betere teelt omstandigheden. Dit zou de BV nederland wel eens duur kunnen komen te staan.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Als onderzoeker en houder van ganzen bij huis signaleer ik, dat door mij in ruim 50 jaar nooit het eten van bloemkool door ganzen is vastgesteld. Koolkwekers die menen onredelijke schadeclaims uit gemeenschapsmiddelen te kunnen innen mogen wat mij betreft hun hele misoogst zélf consumeren. Dwangmatig! Enough is enough!

 • no-profile-image

  job

  inderdaad han. de gemeenschap is bezig een soort open natuurreservaat van nederland te maken. de jacht wordt meer en meer ingeperkt o.a. door flora en faunawet. Met name duiven brengen al meer schade toe aan de gewassen. jacht gaat tegenwoordig per perceel in nederland. De duiven weten precies als de jager komt naar welk stuk land ze veilig kunnen. Spotvogel, je moet eens gaan kijken naar alle ontpoldering de laatste tijd. Wat nou gemeenschapsmiddelen verkwanselen! De boer produceert tenminste nog voedsel, water op dure grond laten lopen dat is pas geldverspilling.

 • no-profile-image

  AGH

  Boeren mogen niet de dupe worden van faunabeheer.Wie zei dat ook alweer?

Of registreer je om te kunnen reageren.