Home

Achtergrond 225 x bekeken

Wervingstermijn sponsoren schoolfruit verlengd

GroentenFruitBureau GFB) heeft een maand extra tijd om sponsoren te werven voor de Europese schoolfruitcampagne 2010-2011.

De wervingstermijn zou eigenlijk vandaag aflopen. GFB is in gesprek met twee belangstellende sponsoren die mogelijk de volledige campagne adopteren.

De verlenging van de wervingstermijn is het gevolg van aangepaste regelgeving rondom de nationale strategie; de Nederlandse vertaling van Gemeenschappelijke Marktordenings-regels (GMO). Europese subsidie voor het schoolfruitprogramma is in die GMO-wetgeving geregeld. Omdat de Europese Commissie lidstaten meer tijd heeft gegeven om de nationale strategie in te dienen, is er ook meer tijd (30 april) om sponsoren te werven.

Productschap Tuinbouw (PT) uitvoerder van het Europese schoolfruitprogramma, heeft voor volgend schooljaar subsidie aangevraagd voor 2 miljoen euro. Om aanspraak te maken op dat bedrag moet de Nederlandse tuinbouwsector eenzelfde bedrag aan sponsoring bijeen brengen. "Dat gaan we waarschijnlijk niet halen," denkt Willemijn van der Meer, coördinator schoolfruit van PT. "Als de 2 sponsoren waarmee GFB in gesprek is toezeggen, komen we maximaal aan een bedrag van 1,2 miljoen euro, waarbij we de bijdrage van 300.000 euro van PT al hebben meegerekend." Dat budget is dan twee keer zo groot als dit jaar.

GFB kan niet zeggen hoe groot de kans is dat de twee potentiële sponsoren toehappen. "Het is heel spannend, maar we zijn blij dat we meer tijd hebben," aldus Sylvia van den Aardweg.

De sponsoren, een groothandelaar en een leverancier, zijn de enige twee partijen die nog in gesprek zijn met GFB. Het lijkt onwaarschijnlijk dat meerdere sponsoren worden gevonden.

Veel benaderde bedrijven haakten af op de voorwaarden die het ministerie van LNV stelt aan sponsoring. Zo zag Albert Heijn van levering in natura af, omdat ze niet kon voldoen aan de gewenste leveringsfrequentie en educatievoorwaarden. Voor bedrijven die in natura willen leveren blijkt soms ook het subsidiebedrag per portie fruit van 30 cent, aan de lage kant.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.