De prijs voor harde tarwe daalt in het seizoen 2010/2011 6 procent tot een gemiddelde van 143,8 euro (196 dollar) per ton.
Dat meldt het Australische marktbureau Abare. De gemiddelde prijs voor overige granen daalt tot een gemiddelde van 115 euro (157 dollar) per ton.
De vraag naar graan trekt aan maar grote voorraden maken dat de prijzen fors dalen. De wereldvoorraad tarwe stijgt ten opzichte van het seizoen 2009/2010 met 3 procent tot 203 miljoen ton. De wereldvoorraad overige granen stijgt door een hogere productie in Brazilië en China 1 procent tot 182 miljoen ton.
De hoeveelheid tarwe die beschikbaar is op de markt blijft ongeveert hetzelfde: 117 miljoen ton. De Amerikaanse export, de grootste, zal echter dalen naar het laagste niveau in 30 jaar. De Amerikaanse export wordt deels "vervangen" door aanvoer uit het gebied rond de Zwarte Zee, waar producenten profiteren van logistieke voordelen en een lage kostprijs.
De handel in overige granen neemt toe, waarbij mais meer verhandeld wordt en gerst minder. Van mais komt volgens Abare circa 87 miljoen ton op de wereldmarkt, tegen 84 miljoen het vorige seizoen. Wederom komt druk te staan op Amerikaanse export, die concurrentie ondervindt uit Zuid-Amerika, waar de oogst hoog is uitgevallen.
De verwachting is dat de grootste netto-importeurs van tarwe opnieuw Brazilië, Japan, Iran, Irak, Zuid-Korea, Mexico en Nigeria zullen zijn. Op de middellange termijn verwacht Abare vanwege de groeiende en steeds rijkere wereldbevolking stijgende graanprijzen. Prijzen worden ook ondersteund door de toegenomen inzet van bio-ethanol.