Home

Achtergrond 166 x bekeken

Week 9: markt kuikenvlees positiever

Over het algemeen kwalificeren de slachterijen en handelaren de markt van kuikenvlees als iets vriendelijker dan men de laatste tijd gewend was. De vraag naar de verse kuikendelen trekt weer wat aan en met realiseert zo hier en daar ook wat oplopende prijzen.

Deze lichte verbetering houdt verband met het huidige aanbod dat toch wat minder ruim zou ogen dan de laatste tijd zichtbaar was. Daarnaast zijn een aantal retailers deze week opnieuw begonnen met reclameacties voor onder andere kipfilet en dat helpt wat met het wegwerken van product, waardoor er toch wat meer ruimte ontstaat.

Alhoewel de marktsituatie nu niet ineens sterk aan het verbeteren is, worden de stemming en sentimenten daardoor toch wel iets positiever en wellicht is dit het begin van wat meer vriendelijker tendensen.

Ook de afzet van de diverse bevroren kuikendelen verloopt langzaam aan wat beter. De vraag vanuit enkele Oost Europese landen naar bevroren product trekt wat aan en dat lijkt verband te houden met het wat minder strengere winterweer in veel van deze gebieden.

Hiervoor werd al gemeld dat de licht verbeterde marktsituatie ook verband houdt met het huidige aanbod. Over de totale markt bezien zetten de kuikenmesters inderdaad wat minder dieren op. Dit wordt niet alleen veroorzaakt vanwege het zwakke marktbeeld van de afgelopen tijd, maar dat houdt ook verband met de huidige exportprijzen van broedeieren, want die liggen nog steeds op een behoorlijk hoog peil.

De afzet richting het Verenigd Koninkrijk staat nog steeds behoorlijk onder invloed van de niet bijzondere consumptie in dat land. Niet onderschat mag worden dat ook daar extreme weersomstandigheden een behoorlijk effect op de consumptie hadden. Daarnaast zijn veel levensmiddelen die in de dagelijkse behoefte voorzien niet echt goedkoop, maar als ronduit duur te kwalificeren.

Desondanks verloopt de afzet van kuikenvlees dus iets positiever en dat is ook te merken in de prijzen van de “vrije” levende kuikens. De prijs voor lichte en zware kuikens ligt voor deze week gemiddeld op € 0,83/kg en is daarmee met €0,03/kg opgelopen. De basiscontractprijs stabiliseerde op € 0,66/kg.

(Bron PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.