Home

Achtergrond 402 x bekeken 20 reacties

Wakker Dier wil omslag in denken consument

Stichting Wakker Dier wil met zijn nieuwste actie een omslag in het denken bewerkstelligen bij consumenten.

Supermarkten moeten elkaar niet meer beconcurreren met de laagste prijs voor het vlees, maar veel meer op kwaliteit. Dat zegt Wakker Dier-medewerker Sjoerd van de Wouw.

Om de omslag te bereiken wil de actiegroep de komende drie maanden de vleesprijzen in de supermarkten registreren. Wakker Dier werkt hiervoor samen met een externe partij met grote kennis van de foodsector. De supermarkt die in die periode het meeste vlees verkoopt onder de gemiddelde kiloprijs voor kattenvoer (€ 4,12 per kilo) 'wint' 250 negatieve radiospotjes op de landelijke radio.

"Nog dit jaar moet er een eind komen aan het gestunt met vlees. Als supermarkten willen stunten moeten ze dat maar doen met cola of wasmiddelen, maar niet met vlees over de rug van het welzijn van de dieren."

Volgens Wakker Dier ging in 2009 een kwart van het vlees als reclame-aanbieding over de toonbank. In 208 was dat nog 19,4 procent. De gemiddelde prijs van een kilo karbonade daalde volgens de actiegroep in de periode 1995 2008 van € 6,35 naar € 5,35.

De actiegroep heeft de gemiddelde prijs voor kattenvoer becijferd op € 4,12 per kilo.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  @Harrie, Emmen, wel, waar zijn je belangbehartigers? Slapen ze nog,om niet naar je geklaag te willen luisteren? @Bert,
  Achterhoek, wel Bert, vertel eens wat je daarmee bedoelt, als je zegt, 'dat zegt almeer als genoeg? Ik weet niet of je het nieuws hebt meegekregen laatste week, Maar een meisje in Dordrecht is vermoord door een 26 jarige politieman. Dan zullen die collega's ook wel moordenaars zijn denk je niet? En de moeder van die 26 jarige politieman zal ook wel enorm slecht zijn, denk je niet? En wat te zeggen van zijn hele familie, waarschijnlijk ook niet best, wat denk jezelf van je opmerking, oerstom, of gewoon dom?

 • no-profile-image

  taco

  klopt helemaal student. dit is jaren geleden (waarschijnlijk was je toen nog niet) hebben we (boeren en nederlandse handel) ook geprobeerd. En wat deed A.H. toen, ze haalde het goedkope vlees uit ierland en containers rot vlees uit argentinie. Het kan niet tippen aan de kwaliteit die we in NL kunnen produceren. Als de concument maar goed koop kan kopen. De NMa keek er na en lachte er om.

 • no-profile-image

  bert

  Sjoerd van de Wouw was toch goed bevriend met Folkert van der G.
  Dat zegt almeer dan genoeg denk ik

 • no-profile-image

  taco

  Sjoerd van de Wouw begrijpt gewoon niet dat een consument in de winkel een andere consument is dan een burger die een enquête formulier van Wakker dier of een stembiljet invult. Goedkoop scoort in Nederland, kwaliteit minder.

 • no-profile-image

  wijntje

  Ik wil op het etiket in de super zien wat voor vlees ik koop. Waar geboren, waar gemest, waar geslacht, HOE geslacht (halal of geen halal) en met duidelijke letters op de VOORKANT van de verpakking. Dus ik wil kunnen zien of er mee gesleept is van hot naar her voor een paar centen per kg, zoals de handel doet en of ik tientallen jaren terug ben in de tijd (Halal). Dat bepaalt of ik een produkt koop, en voor een prijs die erbij past. Dat gezeur van boeren moet eens ophouden over consumenten die alleen alles bijna voor niks willen. Jullie moeten niet voor niks willen produceren voor contractgevers, daar zit´m voor de helft de angel. De andere helft in de onderhandelingen over de prijzen met de supermarkten.

 • no-profile-image

  Arend Otten

  Wakkere boer erger u niet aan wakker dier.
  Verkoop uw melk via en op www.milkmarketingplan.com voorwaarden. voor 53 cent per kg

 • no-profile-image

  Patrick

  Juist Wakker Dier!
  Perfecte campagne.
  De CBL wil ook al geen etiketering, zie http://www.agd.nl/1097197/Nieuws/Artikel/CBL-extra-etiket-informatie-leidt-tot-chauvinistische-gevoelens.htm Terwijl dat ook juist transparantie geeft, duidelijkheid geeft voor producent (boer) en ook voor consument.
  CBL is flink door de mand gevallen.
  Dus WD inderdaad, de supermarkten mogen best iets meer verantwoordelijkheid nemen, ook al doen ze 'iets' meer, het is gewoon niet genoeg.
  De boerenbelangen organisasties zouden ook veel harder moeten zijn tegenover de supermarkten, eis je rechten op, en stel je eisen aan de supermarkten ipv andersom.

 • no-profile-image

  twan

  Goed werk, wakker dier! Die supers moeten hoog nodig worden aangepakt. En Wakker Dier doet dat altijd effectief.

 • no-profile-image

  Gerrit

  Ik zie deze week alweer vanalles in de aanbieding bij supers onder zelfs 3 euro! Kip, rundergehakt, saucijzen. Onfatsoenlijke dumpprijzen!

 • no-profile-image

  Student

  @ Taco, de zogenaamde consument wil het goekoop'STE'. Als je de vleesprijs over de hele linie verhoogt heeft deze consument geen keuze meer, en moet hij wel voor het duurdere diervriendelijke product kiezen (wat dan niet in strijd is met de nma, omdat ze als 'burger' voor diervriendelijkheid hebben gekozen)

 • no-profile-image

  lizette

  Pak ze Wakker Dier! Laat die supers maar een poepje ruiken. Betere prijzen voor boeren en dieren!

 • no-profile-image

  Leen

  Voor mijn kat alleen nog KILOKNALLERS!

 • no-profile-image

  harrie

  Wakker Dier zou het geld dat in deze campagne wordt gestoken beter direct aan de boeren kunen geven voor diervriendelijker productiemethoden. Probleem opgelost!!

 • no-profile-image

  boer

  Klinkt inderdaad goed en ook terecht deze aktie. Volgende stap is op het etiket aangeven of het vlees uit Nederland (met hogere eisen) komt of uit verre, oncontroleerbare landen. En dan nu maar hopen dat de supers niet gaan stunten met kattenvoer.

 • no-profile-image

  boer

  Dus wanneer er gestunt word met agrarische produkten, betekent dit dat het dieronvriendelijk geproduceerd is???
  Is het niet beter om de supermarkten die agrarische produkten uit het buitenland, waarvan men weet dat ze dieronvriendelijk geproduceerd zijn, te 'bijten'.
  Er wordt namelijk ook gestunt met NL produkten die diervriendelijk geproduceerd zijn.

 • no-profile-image

  a hamstra

  wakker dier heeft maar een agenda, boeren de nek omdraaien,
  pure sabotage als het werkt volgt de rest.
  zie wouter bos, dik salaris ,lekker met de kinderen spelen, \
  en van de burger offers vragen, om de banken te redden,
  ouderen langer werken ., en dan in de poepluier.

 • no-profile-image

  john

  hmm ik zie dat wij voor de verkeerde markt produceren.. als ik mijn varkens door de schredder haal en alles in blikjes stop houd ik meer over,, geen dure slachterij en controle instanties, gewoon vers kattenvoer aan de deur verkopen.

 • no-profile-image

  A.H. van Engelen

  Sjoerd van de Wouw, een naam die in de wijde omgeving - samen met zijn compaan F.de Gr.-synoniem is voor de man die de agrariers waar mogelijk kapot wilde maken, niet alleen verbaalmaar ook door het voeren van eindeloze procedures. Hij is gered door een GL wethouder in Wageningen. Een wolf in schaapskleren en nu een man in bonus dankzij W.D. Advies aan hem: Bezoek een psycholoog c.q. psychiater.

 • no-profile-image

  koetje

  Volgens mij kunnen we ook spreken van een omslag in denken bij Wakker Dier,eindelijk zijn ze echt wakker geworden dwz. Hun gevoerde beleid van de afgelopen jaren door te proberen iedereen aan de vegastijl te krijgen zette blijkbaar geen zoden aan de dijk.Petje af voor deze actie.

 • no-profile-image

  Ton

  Eindelijk een goede actie van Wakker Dier. Duurzaam produceren begint bij duurzaam consumeren. Een rendabele vraag naar diervriendelijke productie zal onmiddelijk een diervriendelijk aanbod creeren. Als dit voortschrijdend inzicht is bij Wakker Dier dan valt dit toe te juichen.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.