Home

Achtergrond 341 x bekeken 2 reacties

Wageningen bouwt park voor algenkweek

De Wageningen Universiteit bouwt vlakbij de campus een park voor de kweek van algen.

Het zogenoemde AlgaePARC (Algae Production and Research Centre) is het eerste centrum ter wereld waar op wetenchappelijk meetbare wijze wordt onderzocht welke toepassing van algen commercieel en financieel haalbaar is. Het park gaat in oktober van dit jaar open.

Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat de biomassa van algen producten uit de petrochemische industrie op duurzame wijze kan vervangen. Dat scheelt enorm aan CO2-uitstoot. Ook zijn algen geschikt als veevoer en ter vervanging van sommige voedingsmiddelen. Maar tot nu toe is nog niet duidelijk welk algenteeltsysteem rendabel is en geschikt voor grootschalige industrie.

Volgens hoogleraar bioprocestechnologie René Wijffels hebben bijvoorbeeld sommige oliemaatschappijen wel eigen onderzoeksfaciliteiten. "Maar het probleem is dat die claims niet controleerbaar zijn en soms zelfs absoluut niet kloppen. Wageningen is de eerste die de verschillende productiemethoden tegelijkertijd naast elkaar uitprobeert en wetenschappelijk volgt.''

In AlgaePARC worden de vier meestbelovende systemen beproefd: de kweek in een open vijver, in twee soorten buizenreactoren en in een bioreactor van plasticfolie. Daarnaast herbergt het park enkele kleinere systemen om nieuwe technologieën uit te proberen. ,,We willen de sprong maken van laboratorium naar commerciële toepassing'', aldus Wijffels. Veertien bedrijven doen mee aan de experimenten. Binnen vijf jaar moet duidelijk zijn of industriële algenkweek haalbaar is.

De aanleg van het algenpark kost 2,25 miljoen euro. Het ministerie van LNV betaalt het grootste deel. AlgaePARC is in de toekomst ook toegankelijk voor publiek.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Kritische Lezer

    En nog wetenschappelijk meetbaar ook? Toe maar!

  • no-profile-image

    Algie

    De algengroei deed het voorheen in de sloten en tochten van de veengebieden in West-Nederland heel goed. Maar dát moest bestreden worden. Dan maar bij de LUW in een park.

Of registreer je om te kunnen reageren.