Home

Achtergrond 186 x bekeken 2 reacties

Voorzet kan alle kanten op

De productschappen moeten hervormen naar één werkorganisatie, waaronder kleinere eenheden per sector hangen die worden aangestuurd door eigen besturen/voorzitters. De hoofdtaak verandert: van controlerend en leidend naar dienend.

Dat zijn de hoofdconclusies van een voorstel van een denktank naar de toekomst van de productschappen. Hoewel dat een baanbrekend idee is waar vele critici al lang op aandringen, is het voorstel allerminst helder. Dat is logisch, omdat het een discussiestuk is, wat nog verder uitgewerkt moet worden.

Maar tegelijkertijd is dit zorgelijk. Er zijn nog heel veel vragen. Want wat zijn de taken die resteren, is er nog sprake van medebewind en hoe is het nieuwe centrale productschap herkenbaar voor boeren en tuinders die via heffingen dit instituut betalen?

Een dreigend pijnpunt is een eventuele belangenstrijd tussen sectoren (zie LTO). In het stuk wordt al aangegeven dat de sectoren verschillend behandeld zullen worden. De eerste opdracht aan de bestuurders is helder en duidelijk opschrijven wat doel en resultaat van een of meer productschappen anno 2010 zijn, en de invloed daarop van de achterban. Zonder helder verhaal is het vereiste draagvlak een illusie. Een eerste stap is gezet, een moeilijke klus volgt.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Antonio

    Even in de geschiedenis kijken hoe het Landbouwschap hier destijds mee omging. Lijkt me ook gelijk een goede naam voor de fusieorganisatie.

  • no-profile-image

    energie

    De ondernemersvraagstukken lijken steeds meer op elkaar en het aantal sectorgenoten wordt zo langzamerhand zo klein dat het beter is als sectoren samen op te trekken tegen de anti-landbouw dan versplinterd binnen de landbouw elkaar te bevechten.

Of registreer je om te kunnen reageren.