Home

Achtergrond 284 x bekeken 44 reacties

Voorschot FrieslandCampina met € 2,79 omlaag

De netto voorschotmelkprijs van Friesland-Campina daalt voor de maand maart met € 2,79 naar € 25,02 per 100 kilo exclusief btw.

Het grootste deel van de daling komt voort uit een zomerheffing van 2,30. De resterende 49 cent is het gevolg van de lagere vet- en eiwitwaarden die FrieslandCampina heeft vastgesteld.

De berekende melkprijs geldt bij een jaarleverantie van 580.000 kilo en is ook inclusief een PZ-heffing van 7 cent per 100 kilo. FrieslandCampina verlaagt de voorschotprijs licht omdat de gemiddelde uitbetalingsprijzen in Duitsland, Denemarken, Nederland en België de laatste maanden een dalende tendens vertoonden. Daarbij blijkt dat het niveau van de prijzen in genoemde landen nog lager is geweest dan bij de vaststelling van de garantieprijs in de voorbije maanden mee is gerekend. Daarmee wordt met de garantieprijs voor de maand maart dus een correctie naar beneden doorgevoerd, zoals eind vorig jaar in opwaartse richting gebeurde.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer Harms

  En, wij melkveehouders zouden elkaar meer als collega's moeten gaan zien ipv als concurrenten. Dan zouden we er met z'n allen heel wat beter voor kunnen staan. En niet alleen de sterksten hebben bestaansrecht, ook degenen die met minder middelen boer zijn geworden!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Boer knap ver weg. Zoals je hebt kunnen lezen gaan de onderhandelingen beginnen voor verdere liberalisering van de handel tussen de EU en Vietnam. Dit rijmt niet met met melkquotering of een andere vorm van regulering. Met gaat deze onderhandelingen niet op het spel zetten voor de melkveehouderij, zeker niet de Nederlandse overheid nu deze handelsbalans voor Nederland negatief is.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  reken uit je winst met een kostprijs van zo'n 0.30 cent per liter

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Te triest voor woorden

 • no-profile-image

  jan

  Mooi lullen, dirk duijzer van de rabobank zei laatst ,je bent zelf veratwoordelijk voor de schulden die je aangaat op je bedrijf . maar nu tegen iedereen aanschoppen gaat mij te ver ,had je moeten bedenken voordat je in het diepe sprong .Eerst reserveren dan investeren ! Een hoop mensen kijken te veel naar de buren shoenmaker blijf bij de leest

 • no-profile-image

  willem

  `K weet niet waar je woont Verweg, maar vaak is het zo; de eerste generatie verdiend brood, de tweede generatie word groot en bij de derde generatie is het dood.

 • no-profile-image

  Barabander

  Correctie op een stelling dat iedereen eens was met de fusie, dat was dus zeker niet! Maar je hebt als lidje bij de grote club niks te zeggen en dus trek je je eigen plan! Maar we hebben nu een probleempje voor de mensen die weg willen, want waar KUN je heen? De melkafnemers die nu met goede rendementen (in verhouding met andere) draaien nemen geen nieuwe leden meer aan!! Maar iedereen die dacht dat er met de fusie macht zou zijn en dus en hogere prijs, die zou eerst toch maar eens terug naar school moeten gaan en leren wat er gebeurd als je de macht hebt...... (een tipje: macht zorgt ervoor dat je in slaap valt als organisatie).

 • no-profile-image

  de kloet

  volgens mij zijn alle melkveehouders grote hobbyisten want zolang de melkprijs gemidelt onder de 35 cent is,is het rendement te laag. ik weet zeker dat jullie banken een beter rendement hebben dat zijn ondetnemers en die werken niet zeven dagen in de week voor dat rendement.

 • no-profile-image

  marcel

  iedereen vond de fusie goed want dat geeft macht.
  helaas is onze fabriek een gemeentelijke instelling geworden.
  Ze zorgen vooral goed voor zich zelf.
  Wat over blijft verdelen ze onder de boeren.
  En bijna iedere boer vindt de gemiddelde prijs die we krijgen goed want het kan altijd slechter.
  Dit terwijl het bestuur bij de fusie een boven gemiddelde prijs had belooft.
  Dus als men dit niet kan waar maken moet men opstappen.

 • no-profile-image

  gerrit

  lachen die fusie, iedereen ( waarvan veel jaknikkers van de lto) stemde voor de fusie......Tjonge wat een resultaat behaald friesland toch.......
  Gelukkig ben ik trotse leverancier van de Cono. Een fabriek met een SUPER wakker bestuur. En een meest haalbaare melkprijs!!
  Tja en idd...sorry voor diegenen die zo graag groot willen zijn....terwijl het eigenlijk niet kon....Maar dat is wel je eigen keuze geweest! Wel weer een lto gedachte trouwens.... Lang leve de Cono & nmv

 • no-profile-image

  jan

  Over een jaar of vier zijn de quotumkosten verleden tijd ,dan kunnen we er volop tegen aan,melken tegen de klippen op,nu nog even doorbijten

 • no-profile-image

  boer Harms

  Het is triest en zielig om te lezen dat er nog boeren zijn die denken dat ze bij 25 cent nog geld kunnen verdienen/ boer kunnen blijven. Deze lui hebben vast geen familie, of een sociaal leven.
  Vaak zijn deze categorie boeren ook bang dat de buurman iets meer voor zijn melk krijgt als zij zelf. Maar of je nu 25 of 26,5 cent krijgt, het is allebei veel te weinig! En zolang de discussie nog hierover gaat, lachen de fabrieken en de retail in hun vuistje. En wordt er over onze rug gigantische marges gemaakt!

 • no-profile-image

  willem

  Sjeng, dit heeft niets met het hoofdbestuur te maken, deze keus is democratisch door de leden bepaald en is belasting technisch de beste keus, trouwens er word niet alleen naar duitse fabrieken gekeken maar ook naar denemarken, zweden en frankrijk.
  Maar staat het je niet aan?, je kan nu nog naar een ander fabriek en krijgt ook nog 5 c. vergoeding per liter mee.

 • no-profile-image

  Boerin

  Melkveehouder, Melkersdorp kwamtumtoeslag is alleen maar herverdelen van melkgeld: van klein naar groot. Lijkt mij juist op dit moment niet erg sociaal.

 • no-profile-image

  piebe

  Hoe kun je hiervoor zorgen melkveehouder Volgens mij kunnen alleen ( meestal ) degene met een lage financiering een lage kostprijs maken.
  Dus als de financiering al hoog is, kun je hier weinig aan veranderen. En vaak zijn de boeren met hoge financiering de boeren die weinig hebben gekregen van ouders, door bijvoorbeeld pachtbedrijf, ouders die elk kind evenveel willen geven, boeren die met weinig vermogen naar buitenland gaan ( weinig meekrijgen van ouders ). Je kunt wel zeggen dat je moet zorgen voor een lage kostprijs, maar dit is voor heel veel boeren niet zo eenvoudig.

 • no-profile-image

  Boer

  Slaat als een tang op een varken Lenie. Het is diep triest dat alleen de boeren kunnen overblijven die het meeste geld kunnen krijgen bij de bank. Dat verteld niets over het ondernemerschap. De huidige boer kan een prutser zijn wiens voorvaderen door sherp ondernemerschap veel vermogen hebben opgebouwd. Vele goede ondernemers zullen gedwongen zijn te stoppen omdat ze het bedrijf niet zo goedkoop in de schoot geworpen kregen als jij. Echte ondernemers treuren niet omdat ze niet het geluk hebben gehad met de kont in de boter te vallen. Ze wegen hun opties en volgen mischien Melkveehouder's advies op door te kijken wat de mogelijkheden zijn om Nederland te beleveren met zuivel vanuit bijvoorbeeld Vietnam.

 • no-profile-image

  Boer

  Waar ik woon doet er niet toe Willem. Ik ben eerste generatie boer. Jarenlang hebben we keihard gewerkt en een bedrijf gekocht. Daarna keihard gewerkt en bijna alle geld wat er uit kwam er weer terug ingestopt. Na jaren hard werken met ook de nodige tegenslag hebben we een bedrijf opgebouwd met veel eigen vermogen dat een goed inkomen opleverd voor ons en een leuk rentepercentage over het eigen vermogen. Toch wordt ons bedrijf niet overgenomen. Door de liberalisering wordt boeren alles ontnomen wat ze in staat stelt een inkomen en rendement te halen uit hun bedrijf en worden door de banken en de rest van de keten misbruikt, leeggezogen en uitgeknepen. Daarom ben ik vierkant tegen die hele liberalisering. Maar omdat de echte boeren optimisten zijn die het niet zo belangrijk vinden of er inkomen of rendement behaald wordt zolang ze van de bank maar mogen blijven doorploeteren, komt er te weinig verzet om het te stoppen. De toekomst voor de landbouw zie ik daarom somber in. Ik houd intussen een oogje op de ontwikkelingen en zorg er voor dat mijn bedrijf op de markt is ruim voordat de banken geen geld meer willen lenen aan de optimisten die geinteresseerd zijn om het te kopen. De kinderen zijn veel beter af om door te leren of om bv een loodgieters of electricien bedrijf te beginnen. Werk genoeg, kost niet veel om op te starten en ze kunnen dan zelf de rekeningen uitschrijven. De wonderen zijn de wereld nog niet uit maar zoals de zaken nu liggen verwacht ik echt niet dat ik over tien jaar nog boer ben.

 • no-profile-image

  boer harms

  zo lang er in onze fabrieken huismerken van de band lopen en deze vervolgens de fabrieksmerken uit het schap drukken wordt het nooit wat met onze melkprijs, goed voor het rendement op aandelen B maar niet voor de melkprijs ( helaas heb ik niet zoveel aandelen dan maar weer proberen de kostprijs nog verder naar beneden te krijgen) ik kan de loonwerker en de veehandelaar mischien nog wat uitknijpen maar die hebben ook al niet zo veel te vreten pech voor hun

 • no-profile-image

  realistisch

  Juist boerin, maar de grote boer maakt op dit momenteen slechter resultaat per kilo melk, dus laat hun die paar rotcenten toch maar houden, of niet ?
  Degene met een beter resultaat zullen blijven, en naar mijns insziens is dit niet de hele grote boer. de tijd zal het leren.

 • no-profile-image

  Frisian

  Früher haben die deutschen Molkereien nach Niederlanden geschaut, jetzt vergleicht F/C sich mit Duitsland /Denmark/Frankreich- is helmal geck .
  Aber der milchpreis ist für alle zu niedrig!!!

 • no-profile-image

  boerke

  wat een discussievervuiling weer hierzo.
  blijf nu allemaal eens bij het onderwerp.
  wissel eens van gedachte over het keiharde feit, dat zelfs zo'n "geweldige" zuivelcoop met zulke prachtige produkten geen kans ziet om een fatsoenlijke (=eerlijke) melkprijs uit te betalen. Dat de een een kostprijs heeft van 30 cent en de ander 29 cent, da's een gevecht in de marge, weinig mee te winnen. Dat zo'n zuivelreus in een paar maanden tijd de melkprijs incl. de aanstaande zomerheffing (idioot systeem trouwens) met bijna 10 cent verlaagt, dat scheelt euro's. denk daar eens over na i.p.v. geouwehoer over een mogenlijke
  kostprijsverlaging van 1 of 2 cent. Kom nou toch, allemaal veel geblaat en weinig wol!

 • no-profile-image

  Boer

  Met de kostprijs had je altijd al bezig moetten zijn. Persoonlijk denk ik dat het quotum zal blijven of dat er een andere constructie bedacht zal worden voor productiebeheersing. Dat bij voorkeur door de producenten en niet door de fabrieken. Mocht ik het mis hebben (en die kans is er) zou mijn advies zijn voor iedereen met een kostprijs van 25 cent of hoger om nu een keuze te maken. Het bedrijf en quotum zijn op dit moment nog geld waard en straks als die waanzin doorzet niet meer en is er kans dat je alles kwijt raakt. Op een vrije markt zie ik een maximale prijs uitschieter van 30 cent en als je een lesje trekt uit de varkenshouderij moet daarop vaak jaren worden gewacht.

 • no-profile-image

  boerke

  weet je wie het slim hebben gedaan? diegenen die zo'n 5 of 6 jaar geleden hun mq hebben verkocht. Die hebben een verstandige zet gedaan. Dat geouwehoer met frieslandcampina wordt wat betreft uitbetaalde melkprijs nooit wat. "Veel beloven en weinig geven doet de gekken in vreugde leven" zullen we maar zeggen. Hebben jullie vandaag in AGD gelezen welke prestatieprijs ze bij de publicatie van de haljaarcijfers in septmber verwachtten? nee? ik zal u helpen 0,34 euro per 100kg. Wordt het een drama of wordt het een drama.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  @Boerke met koeien. Die 1 a 2 cent is toch EUR 6.000 tot 12.000. Best stom als je dat laat liggen, terwijl je aan het ouwehoeren bent over de melkfabriek. Je eigen bedrijf kan je zeker veranderen, je melkfabriek misschien. Dan moet je het laatste misschien niet nalaten, maar het eerste in elk geval niet.

 • no-profile-image

  leerdammer

  nieuwe stelling: LYEMPF Kampen verkocht???????????

 • no-profile-image

  boerke

  Geef je mening eens over die reaktie van die energieman dd.03 mrt 2010 16.49 i.p.v. dat eindeloos geneuzel over die kostprijs. Hou je eens aan de inhoud van de onderwerpelijke aangelegenheid i.p.v. voortdurend af te dwalen in discussievervuiling. Geef je mening eens over de prestatie van die geweldige zuivelcoop. Toe dan, ik lees het wel morgenvroeg

 • no-profile-image

  melkveehouder

  2,79 eraf...... en dan te bedenken dat er ook nog leden zijn die de KWANTUMTOESLAG willen afschaffen..... hoe halen ze het in hun hoofd! stelletje idioten!

 • no-profile-image

  veehouder

  Je moet als ondernemer zorgen voor een lage kostprijs, dan hou je het lang vol.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zo is dat boerin fryslan. De leden wat hier moeite mee hebben staat het vrij hun geluk elders te beproeven. De huidige verdeling van melkgeld is een tijdbom onder de coöperatieve gedachte.

 • no-profile-image

  koetje

  Lang leve de vrije markt,KPN geeft al zijn vaste postlopers de zak en laat het werk voortaan doen door bv bijstandstrekkers die 20 uur in de week moeten werken voor de uitkering plus een kleine bonus.

 • no-profile-image

  veehouder

  dat gaat de goede kant op!

 • no-profile-image

  Boesje

  Ach een beetje meer leveren, dan wordt het verlies wat minder......of..

 • no-profile-image

  boertje

  het is straks een grote failliete bende

 • no-profile-image

  sjeng

  Geweldig een cooperatie die zijn prijs afleidt bij zijn collega concurenten. Vooral de slecht betalende duitse fabrieken. Hoeven ze zich tenminste geen moeite te doen om een nog betere melkprijs te realiseren.
  Jammer dat het zo'n watjes zijn in het bestuur om niet zelf de prijs te zetten.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Het ligt aan de kostprijs @Boesje, die is weer veschillend per bedrijf, goed dat is geen nieuws. Waarschijnlijk heeft FC, nog een portie kaas en melkpoeder in voorraad !!!... Maar ter informatie, Campina-Duitsland is de hele winter niet boven de 27 cent per kg. geweest. Dus wat dat betreft mogen jullie niet klagen in Nederland !!!...

 • no-profile-image

  Tonie

  zeer met boer harms eens. allemaal bezig met de kostprijs, het toverwoord. natuurlijk belangrijk maar we praten rfc na. rfc kent haar macht en gebruikt die. zolang we nog zeggen dat de kostprijs lager kan wordt ie misschien ook, maar de melkprijs gaat erachteraan. ze hebben in meppel de ogen en oren ook wel open. laat je niet op sleeptouw nemen maar kies een eigen weg.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  @Boer Knap ver weg en @Melkveehouder,. jullie visie's zijn niet hetzelfde, maar wel nadenkertje's. Persoonlijk denk ik dat de liberalisering de de voorkeur krijgt van de Eurpese Commissie!!!... Tenzij de voedselproductie in gevaar komt, maar ja, dan stijgen de prijzen ook weer!!!... De GLOBALISERING maakt het niet gemakkelijk voor ons, daar ben ik van overtuigd !!!!!.....

 • no-profile-image

  RFC veehouder vlakbij

  De sterkste zullen overblijven.
  Het zal nog wel een paar maanden zo blijven lijkt mij. Als je verder kijkt dan alleen Nederland.
  Dus weet je ook waar je aan toe bent!!
  En het is alleen maar mooi als de sterkste overblijven!!

 • no-profile-image

  dirk

  @ boer harms, Welke veehandelaar laat zich uitknijpen? Die zorgen ook wel dat ze niks te kort komen.

 • no-profile-image

  Tonie

  De sterksten zullen overblijven. Zullen al die melkveehouders in Denemarken met 450 mk dat ook hebben gezegd vorig jaar? Dan moet je ook lef hebben om 'maar' te financieren obv 25 cent.

 • no-profile-image

  de markt van energieproducenten/verkopers

  Het schijnt voor de melkinnemers beter uit te komen om aan de afspraken met leveranciers te voldoen als zij allemaal een lage voorschotprijs hanteren.
  De afspraak met leveranciers is gebaseerd op de vergelijken met de andere.
  En dat nemen wij dan weer als zijnde de conforme uitbetaling.

 • no-profile-image

  Boer Harms

  @ Dirk; Onze veehandelaar ook zeker niet, maar, DAAR GAAT HET NIET OM! Hoelang laten wij ons nog als sluitpost gebruiken, terwijl er heel veel aan onze melk verdiend wordt????

 • no-profile-image

  kuijpers

  frankrijk wordt helemaal niet meegenomen in het bepalen van de melkprijs, want daar worden de fabrieken nog onderhands gesteund door de landelijke overheid en geeft zo een vertekend beeld van de prijs die uit de markt gehaald wordt.
  Belgie, die wordt wel meegenomen maar daar is het ook kommer en kwel.

  Als je tegen die prijs niet kunt melken moet je eens ten rade gaan bij je eigen. Wil ik dit wel? Nu is het quotum nog wat waard, verkopen en je bent van al dat gezannik over de melkprijs af.

 • no-profile-image

  lid rfc

  niks aan de hand, de vooruitzichten zijn en blijven goed. Ha,ha,haaaa

Laad alle reacties (40)

Of registreer je om te kunnen reageren.