Home

Achtergrond 390 x bekeken 3 reacties

Verlies soortenrijkdom in 2020 stoppen

Het verlies aan soorten planten en dieren in Europa moet in 2020 zijn gestopt en zoveel mogelijk hersteld.

Demissionair minister Tineke Huizinga (Milieu) heeft dat vandaag afgesproken met haar collega's uit de 26 andere EU-landen. De ministers willen daarom natuurgebieden beter beschermen. De Europese Commissie komt zo mogelijk met voorstellen voor maatregelen en acties.

Het aantal planten- en diersoorten in de Europese Unie neemt al jaren af. Een plan om het verlies aan zogeheten biodiversiteit al in 2010 te stoppen is mislukt, ondanks dat er veel natuurgebieden bij zijn gekomen. De ministers geven de schuld onder meer aan te slappe uitvoering van natuurbeschermingswetten, zoals de Vogel- en Habitatrichtlijn.

"We hebben het doel voor 2010 gemist en moeten ons nu bezinnen om dezelfde fout niet nog eens te maken'', zei EU-commissaris Janez Potocnik (Milieu). Premier Jan Peter Balkenende had de Europese Commissie enkele maanden geleden gevraagd de regels voor natuurgebieden te versoepelen. Balkenende meent dat sommige ondernemers hun broodwinning verliezen door de regels. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie antwoordde Balkenende inmiddels dat de zogeheten Natura 2000-richtlijn de economie niet hoeft te schaden.

Eind dit jaar is in het Japanse Nagoya een wereldwijde conferentie hoe het verlies aan soortenrijkdom na 2010 moet worden tegengegaan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Student

  Dit gaat toch tegen de natuur in! Natuur "leeft", de natuur redt zichzelf en de natuur evolueert. Planten passen zich aan aan de omstandigheden, en dat doen ze al miljoenen jaren. Dit betekend dat er planten zullen verdwijnen (omdat deze niet sterk genoeg zijn, "NATUURLIJKE selectie"), maar er komen net zo goed nieuwe soorten bij. Als mens ben je gek als je denkt door allerlei kunstgrepen de 'huidige' natuur in stand te kunnen houden! Let wel, als agrarisch europa moeten we samenwerken met de natuur, maar de natuur niet uitputten/paraciteren!

 • no-profile-image

  Zet 'm

  Je hebt helemaal gelijk student. Zelfs de weidevogels passen zich aan. Deze zie je steeds meer op akkerbouwgronden zitten. En over die natuurlijke selectie: In de Oostvaardersplassen vind men dat opeens wel heel normaal.

 • no-profile-image

  Han

  De biodiversiteit loopt terug. O.K. het zij zo. Voor mij is de vraag;"Wat is de reden hiervoor". De politiek heeft zijn wijsvinger al weer gericht op de groep die het dichtste bij de natuur staan. Niemand erkent, dat wij mensen een onderdeel van diezelfde natuur zijn. Zouden er niet >te veel mensen

Of registreer je om te kunnen reageren.