Home

Achtergrond 317 x bekeken 4 reacties

Verburg voor basispremie GLB

Alle boeren moeten na 2013 een basispremie vanuit het EU-landbouwbudget ontvangen.

De hoogte van de steun per boer hangt af van de mate van innovatie, verduurzaming en het eventueel verrichten taken op het vlak van landschaps- en waterbeheer.

Dat heeft minister Gerda Verburg (LNV) vandaag verklaard na afloop van een Kamerdebat voorafgaand aan de EU-landbouwraad. Tijdens het debat vroeg met name VVD-Kamerlid Janneke Snijder naar het standpunt van de minister in dezen.

Snijder wees erop dat de toekomstvisie voor het Europees landbouwbeleid van de minister, de 'houtskoolschets' uit september 2008, niet rept van een basispremie; boeren die zich uitsluitend toeleggen op landbouwproductie lijken volgens die visie tegen 2020 geen steun meer te krijgen.

Verburg bestreed die lezing in het debat. "Ik heb in de houtskoolschets juist gepleit voor een zorgvuldige basispremie." Ze wees er wel op dat wat haar betreft de toeslagen na 2013 niet meer gebaseerd zullen zijn op in het verleden genoten steun (historische referentie). Ook de Europese Commissie wil die kant op; de lidstaten moeten hierover nog beslissen.

Velen in de EU vinden dat er na 2013 een basistoeslag moet blijven. Dat bleek onder meer vorige week op een hoorzitting van het Europees Parlement.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boertje

  rot toch op met al die premie's een eerlijke prijs voor de producten laten ze zich daar maar eens druk over maken dan redden wij ons zelf wel

 • no-profile-image

  Arend Otten

  Een melkprijs van 53 euro cent per kg melk maakt de melkveehouder onafhankelijk van de basis premie GLB . zie op www.milkmarketingplan.com Dit is niet bedoeld als reclame voor een site, maar een actie voor een redelijk basisinkomen voor de melkveehouders.

 • no-profile-image

  Melkveehouder toen;nu en in de toekomst;

  Zouden de inkomenstoeslagen een soort omgevingsinstandhouding toelage gaan worden voor iedere europese zelfstandige hoofdberoeper in de landbouw?

 • no-profile-image

  Henk

  Dit is een eerlijk voorstel van regeling,het is aan bepaalde sectoren niet uit te leggen,dat er sectoren zijn die drijven op de slachtpremie's en toeslagrechten. Een eerlijke verdeling van de taart lijkt mij dan ook de juiste weg.

Of registreer je om te kunnen reageren.