Home

Achtergrond 440 x bekeken 7 reacties

Verburg trekt haar plan voor de weidevogel

Het ministerie van LNV trekt 300.000 euro uit voor de weidevogels.

Demissionair minister Gerda Verburg maakte vandaag bekend dat ze een overzicht wil van gebieden in Nederland, waar de in aantal teruglopende weidevogels de beste kansen hebben zich te handhaven.

Verburg kwam met haar plan in nationaal park Arkemheen-Eemland bij Nijkerk. Ze was daar voor de première van de film Een toekomst voor weidevogels? waarin voormalig schaatskampioen Ard Schenk het leven van de weidevogels en de waarde van het weidevogellandschap belicht.

De bewindsvrouw vindt het van belang dat boeren, bestuurders, natuurorganisaties en particulieren de krachten verenigen voor de weidevogels en het Nederlandse landschap en net zo gaan samenwerken als bijvoorbeeld organisaties en bedrijven die betrokken zijn bij de afspraken over mosselvangst in de Waddenzee. In de Arkemheenpolder werkt inmiddels een groot deel van de boeren mee aan het weidevogelbeheer.

Verburg stelt: "Het aantal soorten neemt af. Dat is niet alleen jammer omdat daardoor een uniek agrarisch cultuurlandschap verarmt, maar ook zorgelijk omdat plant- en diersoorten niet zonder elkaar kunnen. Ze hebben elkaar nodig. De wei de weidevogel, de zee de garnaal.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  koetje

  4 ton voor een boekje en 3 ton voor de weidevogels,een aalmoes.

 • no-profile-image

  Weidevogel

  Verburg kan beter een onderzoek instellen naar de verdeling van het subsidiegeld bij de natuurverenigingen. Bij bijvoorbeeld Waterlandendijken worden de regels zo aangepast dat de degene die daar zelf in het bestuur zitten er zeer goed van worden. Zo de regels aanpassen dat ze bij bijvoorbeeld vluchtstroken meer geld krijgen en dat wordt weer afgeroomd van andere pakketten. Ja, en echt hoor in het belang van de weidevogels. (uhm) Vandaar dat wij vanaf dit jaar niet meer meedoen. En wij doen zelf wel aan weidevogelbeheer zoals mijn ouders dat al deden voordat er geld voor deze onzin werd gegeven

 • no-profile-image

  Kees Verkerk

  Gisteravond bij De Wereld Draait Door. Interview met Ard Schenk. HET GAAT HEEL SLECHT met de weidevogels. Er zijn mensen die geld verdienen aan de nesten maar er komt bijna geen kuiken groot. OOK blijken er al rechtszaken te lopen....de bedreigen waren trouwens ook niet van de lucht......
  Het gehele beleid moet op de schop anders is het snel afgelopen met e weidevogel....

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Het gaat ze ook helemaal niet om de weidevogels. Men heeft in Brussel afgesproken dat hier 60% van de boerenstand kan worden weggetreiterd teneinde de landbouw naar elders te verkassen. Omdat men aan zag komen dat de grondprijzen dan wel een forse duikeling zouden gaan maken, hetgeen een flinke aderlating voor de schatkist zou betekenen, koopt men alvast gebieden op om dit te voorkomen. Dat is ook de reden dat ondanks de bezuinigingen de EHS en de N2000 gebieden gewoon doorgang moeten vinden. En omdat die gebieden, totdat er gebouwd gaat worden toch "onderhouden" moeten worden, plempt men deze tot die tijd vol met grote grazers. Lekker goedkoop toch? En het doel is bereikt; overhevelen van de gronden.

 • no-profile-image

  gert

  Zoals Ard Schenk al zei,bij de natuurorganisaties heerst een hiarchish denken,zij denken dat zij het weten hoe het moet,terwijl de opgekochte landbouwgrond zo wordt ingericht dat daar geen weidevogel meer wil wezen en ze weer naar het overgebleven boerenland vertrekken,de natuurorganisaties zorgen zelf voor het eind van de weidevogelstand,maar het zijn wel allemaal bobo,s met een riant salaris en veel vrije tijd

 • no-profile-image

  herakuwer

  Weidevogel in de Wei, jij hebt helemaal gelijk. Kijk maar eens op 'geen afschot van ganzen in weidevogelgebieden'. Dat haakt mooi in op jouw verhaal.

 • no-profile-image

  hans

  Verburg je bent alleen maar bezig met natuur en niet meer.Natuurorganisaties kunnen niet voor hun gebieden zorgen en dat willen ze ook niet al doen ze net alsof ze dat wel kunnen , het is 1 grote ruige bende op hun terreinen daar wil geen weide vogel meer in zitten ook al stop je weer 300000,- Euro in. HET lost het probleem niet op. De huidige natuur gebieden moeten weer volop bemest en bewerkt worden. Het toverwoord verschraling moet men direckt naar de prullebak verwijzen. Het gehele natuur beleid moet op de schop. De gehele EHS heeft ons al bijna 5 miljard gekost en er zijn al schattingen gemaakt dat er zeker nog 2,5 miljard er bij moet. De jaarlijkse kosten voor onderhoud zijn al opgelopen naar 500 miljoen euro en daar komt nog zeker 100 tot 200 miljoen bij . De EHS is alleen gemaakt voor een paar vlinders en libelles.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.